top of page
wix_logo_POD.png
Χαρούπι στη Θεσσαλονίκη ή όπως λέμε σεμνότητα

Το χαρούπι αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα υλικά της κρητικής κουζίνας και μια ταπεινή πρώτη ύλη της ελληνικής γαστρονομίας που έθρεψε συμπατριώτες μας σε δύσκολες εποχές. Η θρεπτική του αξία μεγάλη, παρεξηγημένη και παραμελημένη. Στην Κρήτη βέβαια χρησιμοποιείται αρκετά και σαν άλευρο μας δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα [βλέπε παξιμάδια].

Charoupi_01.jpg

Τι γίνεται όμως όταν ένας κρητικός σεφ ξεδιπλώνει την κρητική κουζίνα και τα υλικά της στη Θεσσαλονίκη; Χαμός! Αυτή είναι η λέξη που περιγράφει κατ’ εμέ τη δυσκολία να βρω τραπέζι σε μια κατάμεστη σάλα μια βροχερή μέρα του Δεκεμβρίου, εκτός σεζόν.

Το Χαρούπι στη Θεσσαλονίκη δεν είναι βέβαια νέο εστιατόριο που χρειάζεται προβολή και αυτή εδώ δεν είναι μία κριτική, καθώς δεν είμαι κριτικός, αλλά ένιωσα για λίγο Κρητικός και αυτό θεωρώ πως είναι το μεγάλο επίτευγμα του Μανώλη Παπουτσάκη, σεφ του Χαρουπιού, και της ομάδας του. Η φήμη που ακολουθούσε το εστιατόριο ήταν αρκετή για να μπει στα must do των ταξιδιών μου στην Θεσσαλονίκη και πριν λίγες μέρες δόθηκε η ευκαιρία ακόμη και εάν έπρεπε να δειπνήσω μόνος, δεν με ένοιαζε, αρκεί το φαγητό να ήταν καλό. Και το φαγητό ήταν καλό αλλά δεν ήταν το μόνο, γι΄αυτό και θέλησα να γράψω, για μένα.

Η Κρήτη ήταν παντού παρούσα στο μενού από το καλωσόρισμα με τη ρακή, τις ελίτσες, την τομάτα και τα φρυγανισμένα ψωμάκια, τα πιάτα, τις πρώτες ύλες, τα κρασιά, τα γλυκά, παντού, κανονική «εξαγωγή» κρητικής γαστρονομίας και εδώ αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στο σεφ και τους συνεργάτες του που στηρίζουν τους παραγωγούς του τόπου τους.

 

Οι γεύσεις απλές αλλά όχι απλοϊκές συνδυάζοντας μοντέρνα και παραδοσιακά στοιχεία χωρίς να κανιβαλίζεται κάποιο από τα δύο. Απόλυτη ισορροπία και εδώ το δεύτερο μεγάλο μπράβο καθώς η τοπική κουλτούρα γίνεται γεύση και η άποψη, πρόταση. Το τρίτο μεγάλο μπράβο ανήκει σε όλη την ομάδα για τη φιλοξενία, ένα αγαθό που πολλά μαγαζιά εστίασης ξεχνούν να προσφέρουν ως μέρος της συνολικής εμπειρίας. Ευγενέστατο σέρβις, με τα μάτια ανοιχτά, χαμογελαστό χωρίς πολλή οικειότητα αλλά προσιτό και κυρίως με αντίληψη και συνεχή προθυμία να εξυπηρετήσει, χαρακτηριστικά που σπανίζουν στις σύγχρονες σάλες.

 

Σε όλα τα παραπάνω υπήρχε ένας κοινός παρονομαστής, μια ανεπιτήδευτη σεμνότητα όπως ακριβώς είναι και το χαρούπι, απλό, φυσικό και αληθινό. Αυτό που συμβαίνει στο Χαρούπι δεν είναι ότι απλώς τρως καλά ή ότι είναι trendy. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης νιώθεις σαν να είσαι για λίγο στην Κρήτη και να σε φιλοξενούν, και αυτό είναι το επίτευγμα που έχει αναγνωρίσει ο κόσμος, και το τιμά.   

ΥΓ. Μελάτοι κρόκοι, κρέμα στάκας, chips απάκι, αλμυρή μαρέγκα, σπαράγγια, φρεσκοτριμμένη τρούφα, Απάκι carpaccio με ξιδάτη σάλτσα πορτοκαλιού, ροζ πιπέρι και φρέσκο θυμάρι, Φρεσκοζυμωμένοι κεφτέδες σχάρας γεμιστοί με θυμαρογραβιέρα Κρήτης σε τραγανή σφακιανή πίτα,  στραγγιστό γιαούρτι, σάλτσα ντομάτας και πατάτες τηγανητές κυδωνάτες


Χαρούπι, Δόξης 4, Θεσσαλονίκη 546 25, τηλ.: 6988 52 62 62   

Χαρούπι εστιατόριο
Χαρούπι εστιατόριο
Χαρούπι εστιατόριο
Χαρούπι εστιατόριο
Χαρούπι εστιατόριο
Χαρούπι εστιατόριο
Χαρούπι εστιατόριο
bottom of page