top of page
wix_logo_POD.png
Tinos Food Paths: Εκεί που γράφεται Ιστορία

"Είχαμε ένα σπιτάκι, είχε και ένα αυληδάκι... τρώγαμε ότι σπέρναμε"

To 5ο Tinos Food Paths είναι πλέον παρελθόν αλλά πήρε ήδη τη θέση που του αξίζει για πάντα στην καρδιά μας. Το σημαντικότερο ίσως γαστρονομικό γεγονός της χώρας, για λόγους που θα εξηγήσω παρακάτω, απέδειξε και φέτος πως στην Τήνο τα θαύματα έχουν την τιμητική τους.
tinos_07.jpg
Tinos Food Paths 2019.jpg
tinos_02.jpg
Η 4η χρονιά του Tinos Food Paths, το 2018, ήταν η χρονιά της ενηλικίωσης του. Ο πυρήνας της εκπληκτικής ομάδας μεγάλωσε και σε αυτόν ενσωματώθηκαν δημιουργικοί άνθρωποι που έδωσαν στη διοργάνωση μεγαλύτερη δυναμική, ιδέες και τεχνολογικές δυνατότητες που μέχρι τότε δεν υπήρχαν.

 

Ο Ταραμπάδος και οι περιστεριώνες ήταν το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, μια μοναδική βιωματική εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη σε όποιον είχε την τύχη να τη ζήσει. Ο Ταραμπάδος έμεινε στην Ιστορία γιατί κατάφερε να αγγίξει τον επισκέπτη εγκεφαλικά, δημιουργώντας εικόνες και συναισθήματα πρωτόγνωρα μέσα από τη διασπορά πολυεπίπεδων μηνυμάτων.

Η 5η διοργάνωση είχε να αντιμετωπίσει έναν ισχυρό αντίπαλο, τον ίδιο της τον εαυτό. Τι ήταν αυτό που θα άντεχε δίπλα στον εγκεφαλικό Ταραμπάδο; Εγώ προσωπικά ήμουν σχεδόν βέβαιος για τη δυσκολία του εγχειρήματος αλλά και συνάμα ανυπόμονος να δω το αποτέλεσμα της γέννας.

Κι όμως, το «θαύμα» έγινε, η γέννα έδωσε κόρη, και το όνομα αυτής, Καλλονή. Το μικρό χωριό της ενδοχώρας μαζί με το όμορο χωριό Καρκάδο, έγιναν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για 7 ημέρες, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία και δημιουργώντας μια πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον. Τα χωριά της Τήνου.

Μετά το Ταραμπάδο, και η Καλλονή με το Καρκάδο γράφτηκαν με ευδιάκριτα γράμματα στην Ιστορία του Tinos Food Paths αλλά και στις καρδιές μας.

Και ήταν ακριβώς αυτό που πέτυχαν φέτος, καθώς η Καλλονή στόχευσε απευθείας στην ψυχή του επισκέπτη τοποθετώντας τον "Άνθρωπο" στο κέντρο του κύκλου της ζωής. Κόκκινη κλωστή δεμένη που αν την ακολουθούσες ξετυλιγόταν μπροστά σου ολόκληρος ο κύκλος. Ο άνθρωπος, το χωράφι, ο σπόρος, το αλώνι, ο μύλος, το αλεύρι, το ψωμί, ο άνθρωπος.

Οι κάτοικοι της Καλλονής και του Καρκάδου κινητοποιήθηκαν σύσσωμοι για να υποδεχτούν και να αγκαλιάσουν τους επισκέπτες. Οι κάτοικοι ένιωσαν υπερήφανοι πρεσβευτές του τόπου τους και θέλησαν να μεταφέρουν το μήνυμα προς όλους. Είμαστε εδώ, είμαστε περήφανοι και έχουμε ενδιαφέρουσες ιστορίες να σας πούμε, ακούστε μας. Κι όχι μόνο τους ακούσαμε αλλά και τους γευτήκαμε, τους μυρίσαμε, τους γνωρίσαμε, τους αγκαλιάσαμε, τους αναπνεύσαμε.

 

Η Καλλονή το χωριό πέρασμα, έγινε στάση. Ο Μωϋσής ήταν σαν να μην έφυγε ποτέ, ο ξυλόφουρνος έκαιγε όλη μέρα, η κατ΄κιά υποδέχτηκε και πάλι κόσμο, τα σκιάχτρα στο χωράφι καλωσόριζαν τους οδοιπόρους δίπλα στους μύλους και οι Αγγελούδες παραμόνευαν στο γιοφύρι του Καρκάδου για να σε ξεμυαλίσουν, αν δεν είχες το ξόρκι.

Το φετινό Φεστιβάλ ήταν γεμάτο εκδηλώσεις τόσο στο μαγειρικό του μέρος με επίκεντρο της Ψαραγορά στη Χώρα όσο και το πολιτισμικό με επίκεντρο τους μύλους της Καλλονής. Ο Γιώργος Πίττας κάνει μια ωραία περιγραφή εδώ ενώ και η Ρέα Βιτάλη περιγράφει με το δικό της συναισθηματικό λόγο την εμπειρία της. Δεν θα αναφερθώ στις εκδηλώσεις αλλά σε αυτά που εγώ ένιωσα, μέσα από την ψυχαναλυτική εμπειρία του Tinos Food Paths.

  

 • Μια ομάδα ανθρώπων που «έτυχε» να συναντηθούν σχεδόν καρμικά στον ίδιο τόπο, την ίδια χρονική περίοδο μπόρεσε να αλλάξει τα δεδομένα ενός τόπου. Ο κατεξοχήν θρησκευτικός προορισμός της Τήνου μέσα σε λίγα χρόνια εδραιώθηκε παράλληλα και ως γαστρονομικός προορισμός, συμπαρασύροντας ταυτόχρονα πολλούς τομείς με οικονομικό αντίκτυπο, [πολιτισμικά δρώμενα, τέχνες, real estate, κ.ά.]. Γνωστοί επιχειρηματίες, bartenders, εστιάτορες ακόμη και από την Μύκονο, από όσο μαθαίνω, ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται στο νησί. Το όμορφο νησί της Τήνου δημιουργεί πλέον υπεραξία.
   

 • Μια ομάδα ανθρώπων  που «έτυχε» να συναντηθούν σχεδόν καρμικά στον ίδιο τόπο, την ίδια χρονική περίοδο απέδειξε πως η συνεργασία είναι το Α και το Ω της επιτυχίας και ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα όπου η συνεργασία υπάρχει σαν άγνωστη λέξη στα λεξικά. Η ανιδιοτελής συνεισφορά, η ταπεινότητα, ο εθελοντισμός και η δημιουργικότητα είναι αξίες που κυριαρχούν στο εγχείρημα, και που δύσκολα κάποιος δημοσιογράφος μπορεί να περιγράψει. Το Tinos Food Paths το ζεις, δεν το περιγράφεις.
   

 • Το παράδειγμα του Tinos Food Paths είναι ένα από τα σημαντικότερα γαστρονομικά case studies που θα έπρεπε να παρουσιαστεί σε όλες τις τοπικές κοινωνίες με στόχο την αφύπνιση, την ενθάρρυνση και την έμπνευση. Αν και δύσκολα να εφαρμοστεί αυτούσιο κάπου αλλού, το γεγονός ότι συμβαίνει είναι από μόνο του σπουδαίο. Η Τήνος το έκανε, άρα γίνεται.
   

 • Το Tinos Food Paths παράγει πολιτισμό αναδεικνύοντας την πολιτισμική κουλτούρα του τόπου μέσα από την γαστρονομία. Εκθέσεις, δρώμενα, νέες τεχνολογίες, δικτύωση, καινοτομία, αυθεντικότητα, εμπειρία, Ιστορία, Κοινωνιολογία, Λαογραφία, παράδοση, γεύση, τοπικά προϊόντα, παραγωγή. Ταυτόχρονα φωτίζει άγνωστες πτυχές του νησιού που τις είχε σκεπάσει τα εκθαμβωτικό φως από τα κεριά των πιστών, αναδεικνύοντας μονοπάτια άγνωστα μέχρι εχθές ακόμη και στους μόνιμους κατοίκους. Το Tinos Food Paths παράγει πολιτισμό με επίκεντρο την γαστρονομία.
   

 • Χωρίς να έχει σχεδιαστεί το Tinos Food Paths εξελίσσεται αυθόρμητα σε μια πλατφόρμα ανάδειξης των χωριών της Τήνου. Η περσινή επιτυχία του Ταραμπάδου, ενεργοποίησε φέτος τον τοπικό παρορμητισμό της Καλλονής και του Καρκάδου, οι κάτοικοι των οποίων ήταν οι απόλυτοι πρωταγωνιστές. Οι κάτοικοι των χωριών της Τήνου νιώθουν πλέον περήφανοι και ανυπομονούν να διηγηθούν τις ιστορίες τους. Έβαλαν τα χέρια τους να ξεχορταριάσουν τα μονοπάτια, να καθαρίσουν τους μύλους, να κουβαλήσουν τα ξύλα, να ανάψουν τον φούρνο, να ψήσουν ψωμί, να ζυμώσουν λουκάνικα, να φιλέψουν τους καλεσμένους, να τους στρώσουν τραπέζι με πολλή αγάπη και φροντίδα. Μέχρι και οι μεταφυσικές Αγγελούδες αναβίωσαν από τους μύθους και πλάνεψαν τους επισκέπτες. Φέτος, η καρδιά του Tinos Food Paths ήταν οι άνθρωποι της Καλλονής και του Καρκάδου.

  «…είχαμε ένα σπιτάκι, είχε και ένα αυληδάκι. Μέσα, είχαμε δύο τζάκια. Ένα για τον μεγάλο τέτζερη και ένα για τον μικρό… Σπέρναμε το χωράφι, δεν πεινάσαμε… Ο πατέρας μου έλεγε, αν βρέξει να σπέρνεις, τότε θα φας…»
   

 • Η γαστρονομία δείχνει να αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα χαρτιά στο "Πολιτισμικό Ταμείο" της ελληνικής κοινωνίας και οι Τηνιακοί δείχνουν να το έχουν καταλάβει καλά. Μέσα από τις τοπικές γεύσεις, το στρωμένο τραπέζι και την πρωτογενή παραγωγή καταφέρνουν κάθε χρόνο να συγκεντρώνουν το πανελλαδικό ενδιαφέρον, δημιουργώντας την σημαντικότερη, ελληνική, γαστρονομική κοινότητα.
   

 • Το 4ο Tinos Food Paths ήταν η ενηλικίωση ενός θεσμού, το 5ο η ωρίμανση του. Το Ταραμπάδο άγγιξε το μυαλό, η Καλλονή και το Καρκάδο άγγιξαν την καρδιά. Πέρυσι πετάξαμε ψηλά με τα φτερά των περιστεριών, φέτος μυρίσαμε τη γη. Η εμπειρία είναι μοναδική, ενεργοποιεί μια διαδικασία εσωτερικής αναζήτησης, σε συνδέει με τη φύση, ερεθίζει τις αισθήσεις και αν είσαι εκεί με την καρδιά σου τότε μπορεί να δεις τη ζωή διαφορετικά, στα Tinos Food Paths σμιλεύονται ψυχές.

Γι’ αυτό αξίζει κάποιος να επισκεφθεί το νησί της Τήνου καθ'όλη τη χρονιά, αλλά κυρίως αν μπορεί να συμμετέχει στο Tinos Food Paths εθελοντικά, το σημαντικότερο γαστρονομικό γεγονός της χώρας κάθε Μάη.

Όλοι εσείς, οι 5 και οι υπόλοιποι 15 και οι 380 εθελοντές, ξέρετε ποιοι είστε και ας μην θέλετε να γράφονται τα ονόματά σας, να ξέρετε πως τα καταφέρατε! 
Μπορεί να μην το έχετε συνειδητοποιήσει αλλά γράφετε Ιστορία, σας το χρωστάμε.

bottom of page