Thess Bao;
Μπορεί να είναι μόδα, μπορεί τα ψωμάκια ατμού να μην ήταν μέρος της ελληνικής κουζίνας αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Είναι όμορφο να ανακαλύπτεις γεύσεις με ενδιαφέρον, πόσο μάλλον όταν αυτές προσφέρονται μετά από σκέψη και δουλειά. Αυτό ακριβώς κάνει ο Δημήτρης Παμπόρης στην Καλαποθάκη, στη Θεσσαλονίκη και στο Thess Bao του.
Τα τελευταία χρόνια λοιπόν κάθε μαγαζί που σέβεται τον εαυτό του προσφέρει και μια bao επιλογή στο μενού του συνήθως με σιγομαγειρεμένο κρέας που είναι μια ασφαλής και χορταστική πρόταση. Ο Γκίκας Ξενάκης πριν μερικά χρόνια, είχε παρουσιάσει μια ενδιαφέρουσα εκδοχή στο brunch των Clumsies, ο Ηλίας Σκουλάς επίσης στην Food Mafia του, ενώ ο Γιώργος Βενιέρης με το Mr Pug’s Canteen έκανε τα ψωμάκια bao σημείο αναφοράς, αρχικά στο Χαλάνδρι, και το ρεύμα «συνεπήρε» γνωστά μαγαζιά από all day καταστάσεις έως και εστιατόρια με αστέρια Michelin.
Η Θεσσαλονίκη, αν και μπήκε αργότερα στον χορό, έδειξε να βρίσκει τα βήματα της γρήγορα παρά τις γαστρονομικές της ιδιαιτερότητες, και να ανακαλύπτει την ασιατική θαλπωρή της baomania. Στη συγκυρία αυτή θέλησε να κάνει την πρόταση του ο αναγνωρισμένος και πολυβραβευμένος σεφ Δημήτρης Παμπόρης προσφέροντας μια προσιτή και ταυτόχρονα νόστιμη εκδοχή της streetfood υπόστασης των bao buns. Έτσι, δημιούργησε το Thess Bao προσπαθώντας να λύσει τη δύσκολη θεσσαλονικιώτικη γαστρονομική εξίσωση που θέλει τις τιμές στο φαγητό χαμηλά.
Το Thess Βao είναι λοιπόν το μέρος όπου κάποιος θα φάει καλά και σε τιμές Θεσσαλονίκης καθώς ο chef ισορροπεί με θαυμαστή μαεστρία μεταξύ ποιότητας πρώτης ύλης, διαχείρισης της, τεχνικών και νοστιμιάς. Να ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: ψητός σολομός, bbq με σησαμέλαιο, γλυκόξινο αγγουράκι, μαγιονέζα με μάνγκο και τσίλι, ραπανάκια, καβουρδισμένο αμύγδαλο!
Τα bao buns στο Thess Bao δεν είναι επιτηδευμένα, αντιθέτως το ταλέντο του σεφ που εδώ τα καταφέρνει περίφημα, γίνεται σκέψη που δεν επιθυμεί να εντυπωσιάσει αλλά να προσφέρει νοστιμιά στην απλότητα της. Δεν είναι εύκολο. Για το λόγο αυτό το Thess Bao είναι μια πρόταση που πρέπει σίγουρα να δοκιμάσει κάποιος αν βρεθεί στη Θεσσαλονίκη όχι για να κρίνει, έχουμε ήδη αρκετούς bloggers και influencers γι’αυτή τη δουλειά, αλλά για να προχωρήσει γευστικά ένα βήμα παρακάτω από το κλασικό σάντουιτς, και είναι ευτύχημα για εμάς τους απλούς καταναλωτές που επαγγελματίες σεφ καταπιάνονται πια με το street food σε όλες του τις μορφές.
Thess Bao, Καλαποθάκη 3, Θεσσαλονίκη 546 45, τηλ.: 231 023 5225