top of page
wix_logo_POD.png

Τσάτνεϊ αγγούρι, Pandora Gaia

Όταν ένας ολόκληρος τόπος μπαίνει σε μια κατσαρόλα, μαγειρεύεται και γίνεται γεύση τότε έχουμε να κάνουμε με μια πράξη πολιτισμού. Όταν μάλιστα η πράξη αυτή συνοδεύεται από σεβασμό στην παράδοση αλλά με σαφή προσανατολισμό στο μέλλον, τότε είναι άξια ιδιαίτερης προσοχής.

Με αυτό τον τρόπο προσπαθώ να περιγράψω όχι ένα προϊόν αλλά μια ολόκληρη φιλοσοφία που ακολουθείται ευλαβικά από την Μαρία Κωνσταντινίδου aka Pandora Gaia, με έδρα τον Παρακάλαμο Ιωαννίνων λίγα μέτρα από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα.

Τσάτνεϊ αγγούρι, Pandora Gaia

Σε αυτό το μικρό χωριό της Ηπείρου, η Μαρία δανείζεται από τον τόπο υλικά και με την εμπεριστατωμένη γνώση της, τα μετατρέπει σε σύγχρονες γεύσεις που όμως κουβαλούν μέσα τους την Ήπειρο. Γεύσεις ρουστίκ όπως το εξαιρετικό chutney κόκκινο κρεμμύδι ή το μπούκοβο, ιδανικά συνοδευτικά για κρεατικά. Γεύσεις βουνίσιες όπως η χειμωνιάτιη κονφιτούρα, γεύσεις γεμάτες όπως η μαρμελάδα καρότο ή αυτή με το αχλάδι και βανίλια και η μαγική μαρμελάδα τομάτα και λεμόνι.

Σήμερα, δοκιμάζω για πρώτη φόρα το νέο προϊόν που συνεχίζει στην ίδια φιλοσοφία και εμπλουτίζει την παλέτα της Pandora Gaia με νέα γεύση. Το δροσιστικό τσάτνεϊ αγγούρι είναι ένα προϊόν έκπληξη καθώς καταφέρνει να δαμάσει την ατίθαση σπιρτάδα του αγγουριού. Έντονο άρωμα, ευχάριστη είσοδο στο στόμα, δροσιστικό ξεπέταγμα ανανέωσης και μακρά επίγευση γλυκόξινου αγγουριού που συνοδεύεται από μια απαλή φρεσκάδα μέχρι το τέλος.

Παραθέτω συστατικά και σας αφήνω να το φανταστείτε: αγγούρι, ζάχαρη, λεμόνι, δυόσμος, λευκό βαλσαμικό και πηκτίνη φρούτων συνθέτουν ένα πρωτότυπο άλειμμα που θα μπορούσε να λέγεται κήπος.

Η μοναδική του δροσιά το καθιστά ιδανικό συνοδευτικό για να δαμάζει ατίθασες γεύσεις όπως τηγανιτά ψάρια, ουζομεζέδες, αλμυρά ψαράκια ή πικάντικα πιάτα όπως ψητά κρεατικά με έντονα μπαχαρικά. Κεμπάμ με τσάτνεϊ αγγουριού και λίγο γιαούρτι γίνεται όνειρο, λουκάνικα, μπιφτέκια ενώ σηκώνει και υψηλό αλκοόλ όπως το τσίπουρο.

Όμως αυτό που πέτυχε η Pandora Gaia είναι να δημιουργήσει ένα προϊόν που μπορεί να είναι ταυτόχρονα αρκετά εκλεπτυσμένο και να σταθεί άξια δίπλα σε ένα αλοιφώδες λευκό τυρί με έντονα λιπαρά, σε ένα πικάντικο κίτρινο ή να απογειώσει ένα πλατό δυνατών τυριών ως συνδετικός κρίκος για φρέσκα, δυναμικά και ζωηρά λευκά κρασιά με έντονη οξύτητα.

+ Γεύση, άρωμα, ποιότητα, μοναδικότητα

- Διανομή

bottom of page