top of page
wix_logo_POD.png

Μαρμελάδα Kumquat, Lazaris

Ένα προϊόν που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την σύγχρονη Κερκυραϊκή γαστρονομική παράδοση είναι το Κumquat, το μικρό εσπεριδοειδές με την χαρακτηριστική γλυκόξινη γεύση.

Το Kumquat πρωτοήρθε στην Κέρκυρα το 1924 από τον Βρετανό γεωπόνο Μέρλιν, γνωστό μας και από την ομώνυμη ποικιλία πορτοκαλιών. Το Kumquat είναι ο καρπός του είδους Fortunella margarita που βρίσκουμε στον κάμπο των Νυμφών όπου τα εύφορα εδάφη, το ήπιο κλίμα και τα νερά της περιοχής ευνόησαν την καλλιέργεια του.

Το Kumquat είναι αναγνωρισμένο από το 1994 ως ΠΓΕ και ένα από τα χαρακτηριστικά του είναι πως το μικρό αυτό εσπεριδοειδές είναι το μόνο που τρώγεται με τη φλούδα.

Ο Κωνσταντίνος Λάζαρης από την άλλη για περισσότερο από μια δεκαετία συνεχίζει την παράδοση του νησιού αναβιώνοντας γεύσεις και αρώματα της περιοχής με βάση το kumquat.

Η Lazaris Distillery & Artisan Sweets είναι ξακουστή για το λικέρ κουμκουάτ που παράγει αλλά δεν είναι το μόνο. Μια σειρά προϊόντων όπως μάντολες, μαντολάτα, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, λουκούμια και άλλα πολλά συνθέτουν ένα πλούσιο πορτφόλιο γεύσεων κουμκουάτ.

Εδώ δοκιμάζω τη μαρμελάδα κουμκουάτ, μια μαρμελάδα με την ιδιαίτερη γλυκόπικρη και γλυκόξινη γεύση που χαρακτηρίζει τον καρπό. Η φλούδα δίνει τη γλυκόπικρη γεύση ενώ το εσωτερικό την γλυκόξινη προσδίδοντας έναν χαρακτήρα μεταξύ πορτοκαλιού και νερατζιού.

Ένα από τα σημεία που έχω προσέξει στο kumquat είναι πως η διαχείριση ολόκληρου του καρπού συμπεριλαμβάνει και το κουκούτσι. Τόσο στο γλυκό του κουταλιού όσο και στη μαρμελάδα αυτό κάποιες φορές δεν είναι πολύ ευχάριστο, είναι όμως μέρος της ιδιαιτερότητας αυτού του φρούτου.

Η μαρμελάδα kumquat είναι εξαιρετική για ψωμί και γιαούρτι, ταιριάζει ιδανικά με τη σοκολάτα, για παράδειγμα σε ένα κέικ, γεμίζει υπέροχα ένα κρουασάν ενώ μπορεί να συνοδεύσει κίτρινα τυριά σε ένα πλατό!

+ Άρωμα, ένταση, μοναδικότητα, συσκευασία

- κουκούτσι

bottom of page