top of page
wix_logo_POD.png

Απόσταγμα Μούχταρου, Lost Lake

Ότι τα ελληνικά αποστάγματα έχουν ξεκινήσει ήδη την ανηφόρα προς την κορυφή νομίζω είναι γνωστό και εύκολα το διαπιστώνει κανείς με μια βόλτα στα ελληνικά μπαρ, στα μεζεδοπωλεία και τις κάβες. Υπάρχει πλέον πληθώρα επιλογών ποιότητας αν και πιστεύω πως το ελληνικό απόσταγμα βρίσκεται ακόμη στην αρχή του.

Η άνοδος του ελληνικού κρασιού και η νομοθεσία έδωσαν στο ελληνικό απόσταγμα μια ώθηση για να μπορέσει πολύ γρήγορα να εξελιχθεί και όλα δείχνουν πως σύντομα θα αποτελεί μια από τις κύριες επιλογές μας στο τραπέζι ή τη μπάρα. Παρατηρώ πως εξελίσσεται πολύ πιο γρήγορα από την ελληνική μικροζυθοποιία, ακολουθώντας πιστά και με περισσότερη αυτοπεποίθηση τα χνάρια του κρασιού.

Η τοποθέτηση αυτή ήταν απαραίτητη καθώς έφτασαν στα χέρια μου μερικά διαμαντάκια τα οποία οφείλω να τιμήσω γιατί πρόκειται πραγματικά για οινικά κοσμήματα.

Πρώτο από αυτά ένα πραγματικά μεγάλο απόσταγμα σταφύλης, και όχι στέμφυλων, δηλαδή δεν μιλάμε πια για τσίπουρο, αλλά πάμε ένα βήμα παραπέρα στα αποστάγματα σταφυλιού, οίνου ή και καρπών. Το μονοποικιλιακό απόσταγμα Μούχταρου αποτελεί τη ναυαρχίδα του αποσταγματοποιείου Lost Lake, που βρίσκεται στις όχθες της «Χαμένης Λίμνης» στην Πέτρα της Βοιωτίας.

Το Μούχταρο είναι μια παλιά ελληνική, ερυθρή ποικιλία, που αναβίωσε με κόπο ο οινοποιός Αθανάσιος Ζαχαρίας στην Άσκρη Βοιωτίας και οινοποίησε τα τελευταία χρόνια δημιουργώντας ένα μεγάλο κόκκινο κρασί, το Μούχταρο, Κτήμα Μουσών.Τώρα, στο Lost Lake μια μικρή ποσότητα του σταφυλιού μπήκε στον αποστακτήρα και έδωσε πλούσια αρώματα στη μύτη, ένταση και σώμα στο στόμα και βελούδινη επίγευση για ένα απαλό τελείωμα που μόνο μεγάλα αποστάγματα μπορούν να δώσουν.

Πολυπλοκότητα και δύναμη είναι τα χαρακτηριστικά του καθώς το Μούχταρο, ένα σταφύλι με αρκετές τανίνες, μέσω της απόσταξης ξεδιπλώνει αρωματικά στοιχεία που υπαινίσσονται στην οινοποίηση, αλλά εδώ είναι παρόντα με την ευγενική τους μορφή.

Η μικρή παραγωγή του αποστάγματος Μούχταρου, μόλις 1650 φιάλες, και η προσεγμένη συσκευασία με το πορσελάνινο πώμα, το τοποθετεί αυτόματα στη λίστα επιθυμιών κάθε οινόφιλου, ενώ γαστρονομικά, αν και μπορεί να σταθεί εύκολα δίπλα σε οποιοδήποτε ψαρομεζέ, του αξίζει μια προσεγμένη γευστική προσέγγιση που θα απογειώσει τόσο το φαγητό όσο και τη μεταξύ τους συνύπαρξη. Οστρακοειδή και αυγοτάραχο βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.

+ Χαρακτήρας, γεύση, ποιότητα

-

bottom of page