top of page
wix_logo_POD.png

Σαλάμι κάνναβης, Τσέλιγκας delicatessen

Μετά την ομολογουμένως μεγάλη επιτυχία που έκανε η γραβιέρα με σπόρους κάνναβης, το Τσέλιγκας delicatessen προχωρά και στην διάθεση σαλαμιού με σπόρους κάνναβης. Γνωρίζω πως αρκετοί στο άκουσμα της κάνναβης αισθάνονται άβολα και γι’ αυτό καλό είναι να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.

Μιλώντας για κάνναβη, αναφερόμαστε στην βιομηχανική κάνναβη ή αλλιώς κλωστική κάνναβη ή ήρεμη κάνναβη του είδους cannabis Sativa L. Δεν πρόκειται δηλαδή για την ινδική κάνναβη, cannabis indica, γνωστή και ως χασίς.

Η κλωστική κάνναβη καλλιεργείται σε αρκετές χώρες με πιστοποιημένο σπόρο που περιέχει λιγότερο από 0,2% τετραϋδροκανναβινόλης, ουσία που εντάσσεται στα ψευθαισθησιογόνα φάρμακα. Η κλωστική κάνναβη και τα προϊόντα της χρησιμοποιούνται σε ευρύ φάσμα βιομηχανικών και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων ενώ συγχρόνως τα τελευταία χρόνια προωθείται και η καλλιέργεια της ως ενεργειακό φυτό λόγω της ψηλής περιεκτικότητας σε κυτταρίνη (περίπου 60%) και τη χαμηλή περιεκτικότητα σε λιγνίνη (περίπου 7-8%).

Η μέση περιεκτικότητα των σπόρων σε λάδι είναι 20-35%, χρησιμοποιούνταν αρχικά μόνο για τη διατροφή των ωδικών πτηνών και το λάδι των σπόρων κυρίως στη σαπωνοποιία και στη βερνικοποιία. Σήμερα υπάρχει έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον και μελέτες σχετικά με την χρησιμοποίηση των σπόρων κάνναβης και των προϊόντων που παράγονται π.χ. αλεύρι, πρωτεΐνη, λάδι για ανθρώπινη χρήση λόγω της υψηλής θρεπτικής τους αξίας.

Αφού λοιπόν ξεκαθαρίσαμε πως πρόκειται για κανναβούρι ερχόμαστε τώρα στην ουσία. Το Τσέλιγκας delicatessen παρουσίασε μόλις το σαλάμι με σπόρους κάνναβης στη σειρά Tsiligo όπως και η γραβιέρα. Η προσθήκη κάνναβης στο σαλάμι προσδίδει θρεπτική αξία, δηλαδή Ω3, Ω6, ίνες, σίδηρο, μαγνήσιο και πολλά ακόμη. Στη γεύση μια ελαφριά ξηροκαρπάτη αίσθηση μεταξύ φιστικιού και σουσαμιού η οποία για μένα ήταν ευχάριστη. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για ένα απλό σαλάμι που περιέχει χοιρινό κρέας σε ποσοστό 65% και βοδινό 30%. Είναι αρκετά λιπαρό και έντονο στη γεύση χωρίς κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ή αρώματα παρά μόνο από τα καρυκεύματα.

Πρόκειται λοιπόν για μια ακόμη επιλογή στο τραπέζι μας με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της, σίγουρα όμως αποτελεί μια αξιόλογη προσπάθεια στην ανάπτυξη των ενισχυμένων τροφίμων, της νέας παγκόσμιας τάσης στην γαστρονομία.

Η προσθήκη κάνναβης είναι θετική και θεωρώ πως ακόμη καλύτερη ποιότητα στην παραγωγή του σαλαμιού θα το τοποθετούσε σε άλλο επίπεδο.

+ Θρεπτικό αξία κάνναβης, καινοτομία

- Συσκευασία, λιπαρότητα

bottom of page