top of page
wix_logo_POD.png

Παραδοσιακό Τρικάλων, Τυροκομείο Διβάνη

Μια παράδοση 100 σχεδόν χρόνων και μια εξειδίκευση αποτελεί τη σύγχρονη ιστορία της οικογένειας Διβάνη και την κληρονομιά της. Μια οικογενειακή συνταγή που ακολουθείται πιστά πλέον και από την τρίτη γενιά τυροκόμων της οικογένειας δίνει στο τυρί ονοματεπώνυμο.

Το Παραδοσιακό Τρικάλων παρασκευάζεται από 50% αιγοπρόβειο και 50% αγελαδινό γάλα διατηρώντας έναν ιδιαίτερο και μοναδικό χαρακτήρα.

Ημίσκληρο τυρί με υγρασία 43% και λίπος επί ξηρού 40% διαθέτει ισχυρό αρωματικό προφίλ απόρροια του αιγοπρόβειου γάλακτος και γεμάτο σώμα από το αγελαδινό. Ωριμάζει για 6 μήνες σε ράφια από πεύκο γεγονός που του δίνει ικανοποιητική ένταση και πικάντικη, μακρά επίγευση.

Αν και έχει όλα τα χαρακτηριστικά του κασεριού είναι λίγο πιο αλμυρό και με πιο γεμάτο σώμα. Είναι σημαντικό να σημειώσω πως η παράδοση απαιτεί το ζύμωμα και το αλάτισμα του τυριού να γίνεται στο χέρι.

Είναι προφανές πως έχω μπροστά μου ένα πραγματικά αξιόλογο τυρί που μπορεί να λειτουργήσει ως ένα γευστικό πασπαρτού σε διάφορες συνταγές ξεκινώντας από ένα πλατό τυριών και να φτάσει ως ένα εξοχικό μοσχαράκι στο φούρνο σε λαδόκολλα. Ναι, ταιριάζει πολύ με τομάτα ενώ στον φούρνο αποκτά όταν ψηθεί αποκτά ακόμη μεγαλύτερη ένταση αν και χάνει τον αρωματικό του χαρακτήρα. Εντούτοις, η γλυκιά και ταυτόχρονα αλμυρή του επίγευση μαζί με τομάτα στο κρέας αποτελεί ιδανικό συνδυασμό.

+ Γεμάτη γεύση, αρωματικός χαρακτήρας, πολυπλοκότητα και βάθος

- Διανομή, δύσκολα το βρίσκει κανείς στη Νότια Ελλάδα

bottom of page