top of page
wix_logo_POD.png
Ίος, το κρυφό χαρτί του Αιγαίου

Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά νησιά των Κυκλάδων, γνωστό κυρίως για την ξέφρενη νυχτερινή ζωή του και τις πανέμορφες παραλίες του. Και αν οι παραλίες της Ίου είναι πραγματικά όμορφες, σίγουρα το πλήθος των διασημοτήτων που επιλέγουν το νησί για τις διακοπές τους δεν το επιλέγουν για την ξέφρενη ζωή του. Αντιθέτως, αυτή λειτουργεί ως ασπίδα για να απολαύσουν την ομορφιά και την αυθεντικότητα του νησιού με εχεμύθεια.
IMG_20190501_195250.jpg
IMG_20190501_125215.jpg
IMG_20190501_114825.jpg
Η φρενήρης διασκέδαση στα στενά σοκάκια της Ίου, όπου με δέκα ευρώ πίνεις 7 σφηνάκια και παίρνεις δώρο μία μπλούζα, λειτουργούσε αποτρεπτικά ώστε πολλοί να μην επισκεφθούν την Ίο το καλοκαίρι, και δεν είχαν άδικο. Ανάμεσα σε Νάξο, Κουφονήσια, Σίκινο και Σαντορίνη, η Ίος φάνταζε ως η λιγότερο ελκυστική επιλογή. Γιατί να μπλέξω τώρα με μεθυσμένα 18χρονα που έρχονται στην Ελλάδα για να “ξεμπουκώσουν”;

 

Την απόσταση αυτή «εκμεταλλεύτηκαν» αρκετοί επώνυμοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι βρήκαν στην Ίο, έναν επίγειο παράδεισο. Αυθεντικότητα, πανέμορφες παραλίες, ηρεμία και ομορφιά μακριά από την πολύβουη Χώρα που λειτουργούσε προστατευτικά. Κάπως σαν την Τήνο των περασμένων δεκαετιών.

Τα τελευταία χρόνια λοιπόν έχει συμβεί το εξής στο όμορφο νησί της Ίου. Μια ομάδα κατοίκων με συμμετοχή στα κοινά, και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, διαμόρφωσαν μια τουριστική στρατηγική, την οποία έθεσαν σε εφαρμογή με σκοπό να φέρουν την Ίο στο επίκεντρο των εξελίξεων. Συμμετοχή σε διεθνής εκθέσεις, εξωστρέφεια, ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, προβολή της γαστρονομίας τους και σειρά ενεργειών που σιγά σιγά έφερναν αποτέλεσμα.

Από κοντά και η ιδιωτική πρωτοβουλία που άρχισε να επενδύει σε έργα υποδομής, κλίνες, υπηρεσίες και εμπειρίες.

Σημαντικοί σεφ «αποβιβάστηκαν» στο νησί, ξενοδοχεία αναπτύχθηκαν σε διάφορες περιοχές, χαρτογραφήθηκαν τα μονοπάτια του νησιού, τα τυροκομεία απέκτησαν εξωστρέφεια, διοργανώθηκαν 2 Συνέδρια Τουρισμού Κυκλάδων και η Ίος απεκάλυψε τις κρυμμένες ομορφιές της.

Η ζωή στη Χώρα συνεχίζει να είναι συναρπαστική τον Αύγουστο, και μπορεί κάποιος να πιει 20 διαφορετικά μοχίτο πουρέδων, μια παγκόσμια πρωτοτυπία, αλλά επιτέλους εκεί δίπλα μπορεί και να απολαύσει και ένα υπέροχο negroni αν θέλει ή να φάει ένα πιάτο σοβαρό φαγητό. Η Ίος έχει εξαιρετικές παραλίες, μια πανέμορφη Χώρα, γοητευτικά τοπία για εκδρομή και χαλάρωση και πλέον αν ψάξει κάποιος μπορεί να κάνει διακοπές με τέλεια σχέση τιμής/ποιότητας.

Θα αναφέρω ενδεικτικά τρία παραδείγματα που αξίζει κάποιος να ζήσει στην Ίο, ξεκινώντας από το ποτό, μετά το φαγητό και τέλος τη συνολική εμπειρία διαμονής.

Το Jar είναι ένα νέο σχετικά μπαρ, στην καρδιά της Χώρας που ξεκίνησε από την αρχή με έμφαση στο ποτό/απόλαυση και όχι στο ποτό/κατανάλωση. Μικρό ακόμη, αλλά αρκετά επαγγελματικό διαθέτει μια καλή λίστα signature cocktails που χωρίς να παρουσιάζουν υπερβολές, εκπαιδεύουν τους επισκέπτες χαρίζοντας τους παράλληλα την απαιτούμενη διασκέδαση. Αποτελεί αυτή τη στιγμή την πιο αξιόπιστη επιλογή για σοβαρό ποτό στη Χώρα, μια όαση ποιότητας στην έρημο των σφηνακίων της κλασικής Ίου. 

Το Κατώγι, λίγα μέτρα πιο κάτω συνεχίζει να εντυπωσιάζει με τις γευστικές του προτάσεις και οφείλω να ομολογήσω πως φέτος είναι ακόμη καλύτερο από πέρυσι που το είχα επισκεφθεί. Ελληνικά υλικά και συνταγές βρίσκουν εδώ μια ιδιαίτερη αλλά συνάμα γευστική έκφραση απλότητας και νοστιμιάς. Ο χώρος, κουκλίστικος με στοιχεία vintage αλλά και νησιωτικό pop, υπεροχή αυλή και ξεχωριστά δωμάτια, αποτελεί το ιδανικό σκηνικό για ένα υπέροχο δείπνο με ένα ποτήρι κρασί.

Άφησα για το τέλος το υπέροχο Liostasi, το φαινόμενο φιλοξενίας της Ίου, boutique συγκρότημα 5 αστέρων, μέλος της Small Luxury Hotels of the World και βραβευμένος ως κορυφαίος ευρωπαϊκός προορισμός. Πρόκειται για ένα boutique ξενοδοχείο με θέα βεράντα πάνω από το λιμάνι της Ίου που κοιτάει δυτικά προς το ηλιοβασίλεμα. Είναι αξιοσημείωτο πως παρά τις βραβεύσεις και τις διεθνείς αναφορές, αναβαθμίζεται συνεχώς και φέτος το βρίσκουμε στην μεγαλύτερη επέκταση του ταυτόχρονα με την αναβάθμιση των υπηρεσιών spa και ευεξίας.

Για το Liostasi έχουν γραφτεί πολλά, όλα διθυραμβικά, και όχι άδικα. Το Liostasi είναι εμπειρία πολυτέλειας επιπέδου Σαντορίνης με τιμές Ίου, η τέλεια δηλαδή σχέση ποιότητας τιμής με ελαφρύ προβάδισμα της ποιότητας. Πέρα όμως από την αισθητική του χώρου, τις ανέσεις, την εξυπηρέτηση, την ηρεμία του χώρου, την αίσθηση ανεξαρτησίας που έχει κάθε δωμάτιο, τις εξαιρετικά γευστικές προτάσεις σε φαγητό και ποτό, εγώ θα σταθώ σε ένα στοιχείο διαφοροποίησης όπως εγώ το αντιλαμβάνομαι.

Στη σύγχρονη ξενοδοχειακή φιλοξενία που στόχο έχει τη δημιουργία εμπειριών, η επιτυχημένη συνταγή έχει δύο βασικά συστατικά, το επίπεδο των υπηρεσιών και τον ανθρώπινο παράγοντα. Μια μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα μπορεί να διαθέτει υψηλό επίπεδο υπηρεσιών και παροχών, πρωτόκολλα φιλοξενίας και σύγχρονες πρακτικές που όμως παραμένουν απρόσωπες, τεχνικές και το χαμόγελο επιτηδευμένο. Σε άλλες περιπτώσεις η ζεστή φιλοξενία και η θέληση των ανθρώπων μπορεί να είναι πηγαία αλλά να μην αρκεί καθώς το επίπεδο των υπηρεσιών να παραμένει χαμηλό.

Ο συνδυασμός των δύο με ισορροπία είναι αυτός που δίνει το ιδανικό αποτέλεσμα, όταν η εμπειρία προσφέρεται αυθεντικά και σε υψηλό επίπεδο, όταν το χαμόγελο είναι ζεστό, γνήσιο και οι υπηρεσίες υψηλές με αυτονόητο τρόπο. Όλες οι διακρίσεις είναι επίτευγμα της ομάδας και η εμπειρία μοναδική από την πρώτη έως την τελευταία επαφή. Το καλωσόρισμα, η προσφορά ελληνικών γεύσεων στο εστιατόριο, το ποτό στο bar που είναι πολύ καλό, ο θερινός κινηματογράφος τις ήσυχες νύχτες του καλοκαιριού, η αναζωογονητική επίδραση της πισίνας, η θέα βεράντα πάνω από το λιμάνι, οι ανέσεις στο δωμάτιο, η υπέροχη διακόσμηση, διαφορετική σε κάθε δωμάτιο αλλά πάντα με το ίδιο στιλ και χαρακτήρα, η πολύτιμη αίσθηση ιδιωτικότητας που έχει κάθε δωμάτιο, ο πολιτισμός, η ευγένεια, όλα αυτά είναι στοιχεία που θέτουν το Liostasi στους κορυφαίους προορισμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πηγή όλων αυτών όμως είναι ένα ακούραστο, ευγενικό και αυθεντικό χαμόγελο με ονοματεπώνυμο, αυτό της Δέσποινας Δεναξά.     

Στη σύγχρονη ξενοδοχειακή φιλοξενία που στόχο έχει τη δημιουργία εμπειριών, η επιτυχημένη συνταγή έχει δύο βασικά συστατικά, το επίπεδο των υπηρεσιών και τον ανθρώπινο παράγοντα.
bottom of page