top of page
  • DELIO FOOD HUB FACEBOOK PAGE
  • Harry's Tzannis LinkedIn
wix_logo_POD.png
3 προτάσεις ελαιολάδου για το τραπέζι
Επέλεξα 3 συσκευασίες ελαιολάδου που θεωρώ κατάλληλες καθώς σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία από την 1η Ιανουαρίου του 2018 όλα τα καταστήματα εστίασης που διαθέτουν ελαιόλαδο για επιτραπέζια χρήση από τον καταναλωτή θα πρέπει αυτό να είναι μιας χρήσης σε σφραγισμένη συσκευασία, μη επαναγεμιζόμενη. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σε όλα τα εστιατόρια πλέον πάνω στο τραπέζι θα πρέπει να υπάρχει σφραγισμένο μπουκαλάκι με ελαιόλαδο διαφορετικά το πρόστιμο είναι 500 ευρώ ανά παράβαση. Πρόκειται για μια απόφαση σταθμό που αν εφαρμοσθεί στην Ελλάδα, τρίτη ελαιοπαραγωγό χώρα στον κόσμο και πρώτη σε κατανάλωση ελαιολάδου ανά κάτοικο, τότε θα αλλάξουν πολλά στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε αυτόν τον σημαντικό θησαυρό που έχουμε στα χέρια μας και δεν τον γνωρίζουμε. Και δεν πρόκειται μόνο για τα οικονομικά οφέλη αυτής της χρήσης αλλά κυρίως για την εκπαίδευση του κοινού σε ένα από τα πιο θρεπτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας που παράγει η χώρα μας, εκπαίδευση που αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής μας.   

 

Η προσαρμογή των καταστημάτων στη νέα νομοθεσία σαφώς δεν είναι εύκολη καθώς θα πρέπει να τροποποιηθούν τόσο τα οικονομικά στοιχεία όσο και παγιωμένες νοοτροπίες ετών. Πρόκειται σίγουρα για αύξηση του κόστους ειδικά στο κουβέρ, ένα κόστος που οι επαγγελματίες καλούνται είτε να το απορροφήσουν είτε να το μετακυλήσουν στους πελάτες τους.

 

Κατά την άποψη μου το κόστος αυτό είναι μικρό ενώ η αξία του προϊόντος μεγάλη και για το λόγο αυτό θεωρώ πως οι επιχειρηματίες θα πρέπει να στοχεύσουν στην ποιότητα μετακυλίοντας το κόστος στον πελάτη.  Μελετώντας αρκετά τις συνήθειες των πελατών αλλά και τα πιάτα που σερβίρονται στα περισσότερα εστιατόρια κατέληξα πως η μικρότερη πρακτική συσκευασία για 2 άτομα είναι το μπουκαλάκι των 100ml ενώ η συσκευασία των 250ml είναι η μεγαλύτερη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τραπέζι 4-6 ατόμων. Μικρότερες συσκευασίες των 40 ή 50 ml δεν είναι λειτουργικές αν και δημιουργήθηκαν για να ρίξουν το κόστος ενώ στην πραγματικότητα κοστίζουν πιο ακριβά, και μεγαλύτερες των 250ml δεν εξυπηρετούν καθώς πρόκειται για ποσότητα που δύσκολα καταναλώνεται.

 

Παρακολουθώντας λοιπόν την τάση στην παραγωγή ελαιολάδου ξεχώρισα 3 συσκευασίες που έχουν πραγματικό ενδιαφέρον, κάθε μία για το δικό της λόγο, και τις παρουσιάζω εδώ σε περίπτωση που ενδιαφέρουν κάποιον.

 

Elawon

Ίσως η πιο πρωτότυπη συσκευασία ελαιολάδου αυτή τη στιγμή, και η μοναδική των 50ml που θα επέλεγα στο εστιατόριο μου, λόγω του ειδικού μηχανισμού spay που διαθέτει. Πρόκειται για εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται από άγουρες ελιές για λογαριασμό της Olivelawon.

 

Ο Γιάννης Καμπούρης τα τελευταία χρόνια κάνει μια αξιέπαινη προσπάθεια για παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου, και μάλιστα βραβευμένου, αλλά δεν σταματά εκεί. Αναζητά συνεχώς λύσεις για να φέρει το ελληνικό ελαιόλαδο στη θέση που του αρμόζει και σε διαφορετικές αγορές του εξωτερικού, επενδύοντας αρκετά στη συσκευασία, παρουσιάζοντας κατά καιρούς μερικές έξυπνες λύσεις. Μια από αυτές είναι και το πώμα ψεκασμού για ελαιόλαδο που δεν ρίχνει όμως spay όπως υπαινίσσομαι στον τίτλο, αλλά σταγόνες ελαιολάδου που βοηθούν στην καλύτερη στόχευση και έλεγχο της ποσότητας στο πιάτο μας.

EON Evoo

Η μικρή, boutique οικοτεχνία Eclectic Flavors από την Θεσσαλονίκη διακρίνεται για τα προϊόντα ποιότητας αλλά κυρίως θρεπτικής αξίας που προσφέρει. Χαρακτηριστικό των προϊόντων της σειράς ΕΟΝ είναι η σύγχρονη προσέγγιση σε παραδοσιακές συνταγές.

Η συσκευασία των 100ml που επιλέγω εδώ διαθέτει ίσως το πιο όμορφο μπουκαλάκι σε αυτό το μέγεθος, ενώ το περιεχόμενο είναι εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από την Σητεία, της Κορωνείκης ποικιλίας. Διατίθεται επίσης και σε ένα εξίσου όμορφο μπουκαλάκι των 250ml.

 

Πρόκειται για ένα αρκετά ισορροπημένο ελαιόλαδο με έντονο φρουτώδες, ήπιο πικρό και ικανοποιητικό πικάντικο. Πρόκειται για ελαιόλαδο ποιότητας με ισορροπημένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και για το λόγο αυτό μπορεί να ταιριάξει με πληθώρα φαγητών ως λάδι φινιρίσματος. Η συσκευασία των 100ml αποδεικνύεται κατάλληλη, ενώ το μπουκάλι και η σχεδίαση της ετικέτας δίνει προστιθέμενη αξία πάνω στο τραπέζι. Πρόκειται για ελαιόλαδο που ο πελάτης επιθυμεί να κρατήσει και μετά τη χρήση καθώς συνδυάζει ποιότητα περιεχομένου και αισθητική.

Nature Blessed

Τα αρωματικά ελαιόλαδα της Nature blessed αποτελούν μια ακόμη καινοτομία και μια εξαιρετική λύση για ελαιόλαδο πάνω στο τραπέζι. Η Nature Blessed είναι μια μικρή οικοτεχνία με έδρα τη Θεσσαλονίκη που παράγει ελαιόλαδο από ελιές που βρίσκονται στους πρόποδες του Ολύμπου. Η σειρά με τα μεσογειακά αρώματα περιλαμβάνει 3 προϊόντα με ρίγανη, δεντρολίβανο και ρίγανη με τσίλι σε συσκευασία των 100ml και των 250ml, ενώ υπάρχει και το απλό ελαιόλαδο της εταιρείας.

 

Τα αρωματικά ελαιόλαδα σίγουρα αποτελούν μια καινοτομία και μια καλή λύση για την εστίαση ειδικά όταν πρόκειται για ελαιόλαδα με βότανα και όχι απλά με άρωμα ή έλαια βοτάνων. Κάθε ελαιόλαδο προορίζεται για διαφορετική χρήση ανάλογα το πιάτο στο οποίο καλείται να συνδράμει. Έτσι, η ρίγανη ταιριάζει απόλυτα σε μια σαλάτα, το δεντρολίβανο σε ένα πιάτο με κοτόπουλο ή όσπρια ενώ το τσίλι μπορεί να δώσει έναν πικάντικο χαρακτήρα σε πολλά πιάτα.

Λειτουργικότητα, αισθητική και γεύσεις ήταν οι βασικές παράμετροι για να επιλέξω τα παραπάνω ελαιόλαδα για ένα τραπέζι εστιατορίου καλύπτοντας διαφορετικές ανάγκες. Κοινός παρονομαστής και των 3 ελαιολάδων η ποιότητα, την οποία θα πρέπει να θεωρούμε αδιαμφισβήτητη όταν μιλάμε για ελληνικό τυποποιημένο ελαιόλαδο καθώς είναι το μόνο χαρακτηριστικό που του αξίζει.

 

Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις η ποιότητα απουσιάζει γι’ αυτό και επισήμανα παραπάνω την ανάγκη ο νόμος να εφαρμοστεί κυρίως για την εκπαίδευση μας σε αυτό το πολύτιμο αγαθό. Ίσως έτσι κάποτε ξεφύγουμε και από την κατάρα του τενεκέ.

bottom of page