top of page
wix_logo_POD.png
ATHIOOC2018: Ένας "διεθνής ελληνικός διαγωνισμός ελαιολάδου
Η παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς του αγροδιατροφικού τομέα καθώς μας κατατάσσει στην τρίτη θέση των παραγωγών χωρών παγκοσμίως και στην πρώτη θέση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης. 

Το ελαιόλαδο, και η ελιά, αποτελούσαν από την αρχαιότητα βασικό στοιχείο της διατροφής, της καθημερινότητας, της κοινωνικής ζωής, της φιλοσοφίας, της οικονομίας και της ιστορίας των αρχαίων Ελλήνων.

 

Η ελιά, το θεϊκό δώρο, με την οποία η θεά Αθηνά υπερίσχυσε της μεγάλης αναμέτρησης με τον Ποσειδώνα και έδωσε το όνομα και την προστασία της στην Αθήνα. Ο κότινος αγριελιάς με το οποίο στεφάνωναν τους Ολυμπιονίκες στην αρχαιότητα. Οι ποσότητες ελαιολάδου ανωτέρας ποιότητας τις οποίες κέρδιζαν οι Ολυμπιονίκες στην αρχαιότητα, «ομφάκινον» όπως το ονόμαζαν σε αντίθεση με το «δεύτερον γεύματος» και το «χυδαίον», τις άλλες ποιότητες του. Οι φαρμακευτικές και καλλωπιστικές του δράσεις κατά τον Ιπποκράτη αλλά και οι φωτιστικές του χρήσεις, όπως και σημασία του στην καθημερινή διατροφή εντυπώνουν το ελαιόλαδο σε κάθε σελίδα της αρχαίας μας Ιστορίας.

Το ελαιόλαδο όμως ταξίδεψε ως το σήμερα, και πάντα με την μεγάλη του σημασία, ως φλόγα στα καντηλάκια των ελληνικών σπιτιών, στο τραπέζι με τα φασολάκια και τα γεμιστά, στους ελαιώνες με τα λιόπανα ανοικτά, στις μυρωδιές από τα λιοτρίβια τον Νοέμβριο, τη στιγμή της βάπτισης στην κολυμπήθρα. Το ελαιόλαδο πάντα ήταν μέρος της ζωής μας στις πιο σημαντικές στιγμές, και εμείς φροντίσαμε όμως να το καταδικάσουμε να ζει μέσα σε τενεκέ.

Τα τελευταία χρόνια αρκετοί επαγγελματίες στο χώρο του ελαιολάδου κάνουν μια προσπάθεια να αναδείξουν το ελαιόλαδο ως πραγματικά πολύτιμο φυσικό χυμό με σημαντικά οφέλη για την υγεία μας αλλά και υψηλής ποιότητας γευστικά χαρακτηριστικά.

Ακολουθώντας σύγχρονες και κατάλληλες πρακτικές παράγουν ελαιόλαδα υψηλής ποιότητας με σημαντικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, όμορφες συσκευασίες και σπάνιες ποικιλίες.

Αναπόφευκτα λοιπόν για την στήριξη αυτών των παραγωγών και της προβολής της προσπάθειας, αλλά κυρίως της αξιολόγησής τους στην παγκόσμια πλέον αγορά, εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια και οι διαγωνισμοί ελαιολάδου, διαγωνισμοί όπου πάνελ έγκριτων, πιστοποιημένων δοκιμαστών προσφέρουν τη γνώση τους στην αξιολόγηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου.

Ο ΑΤΗΕΝΑ INTERNATIONAL OLIVE OIL COMPETITION βρίσκεται ήδη στην 3η του χρονιά και αναδεικνύεται ως ο πλέον έγκυρος διαγωνισμός ελαιολάδου στην Ελλάδα και ένας από τους πιο αξιόλογους σε παγκόσμιο επίπεδο. Σημαντική κατάκτηση που έλειπε από μία ελαιοπαραγωγική χώρα όπως η Ελλάδα. Ο ΑΤΗIΟΟC2018, η φετινή δηλαδή διοργάνωση, αποτέλεσε μια σημαντική στιγμή στην εξέλιξη του διαγωνισμού σε «Διεθνή» αποκτώντας το κύρος και τη βαρύτητα που του έπρεπε, και μια προσωπική νίκη της Μαρίας Κατσούλη, ψυχής της διοργάνωσης.

Σε σύνολο 359 ελαιολάδων που συμμετείχαν για πρώτη φορά φέτος οι ξένες συμμετοχές ήταν περισσότερες από τις ελληνικές. Απονεμήθηκαν 13 μεγάλα χρυσά μετάλλια, 100 χρυσά, 89 αργυρά και 40 χάλκινα. Στην κορυφή των ελαιολάδων που δοκιμάστηκαν, τη διάκριση με τη μεγαλύτερη βαθμολογία απέσπασε το Palacio de los Olivos του παραγωγού OlivaPalacios από την Ισπανία, ποικιλία Picual ενώ από ελληνικής πλευράς στην κορυφή βρέθηκε το Omphacium Organic του παραγωγού Papadopoulos Olive Mill από την Ηλεία, ποικιλίας Νεμουτιάνα.

Η αξιολόγηση των ελαιολάδων έγινε στις 26-28 Μαρτίου από πάνελ 20 πιστοποιημένων κριτών από Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ισραήλ, Κροατία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Τυνησία και Αυστραλία που φιλοξενήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Η απονομή των βραβείων έγινε στο Ζάππειο Μέγαρο στις 28 Απριλίου, μια μέρα πού το κοινό είχε τη δυνατότητα να δοκιμάσει όλα τα βραβευμένα ελαιόλαδα.

Εύχομαι η όμορφη προσπάθεια να συνεχιστεί και σύντομα να δούμε αρκετά ελληνικά ελαιόλαδα να διακρίνονται και τους Έλληνες παραγωγούς να βρουν τη θέση τους στην παγκόσμια αγορά, αν και πρώτα θα πρέπει να την βρουν στην εγχώρια!                      

ATHIOOC_09
ATHIOOC_04
ATHIOOC_03
ATHIOOC_05
ATHIOOC_12
ATHIOOC_11
ATHIOOC_10
ATHIOOC_08
ATHIOOC_07
ATHIOOC_01
ATHIOOC_06
ATHIOOC_02
bottom of page