top of page
wix_logo_POD.png

Καπνιστό τρίμμα αυγοτάραχου, Στέφος

Ένα από τα πιο εκλεπτυσμένα και εκλεκτά ελληνικά προϊόντα είναι το αυγοτάραχο Μεσολογγίου, προϊόν που μπορεί επάξια να αναλάβει τον ρόλο του πρεσβευτή της ελληνικής γαστρονομίας στην υψηλή γαστρονομία διεθνώς.

Καπνιστό τρίμμα αυγοτάραχο, Στέφος

Η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού, βρίσκεται στη δυτική ακτή του γεωγραφικού διαμερίσματος της Στερεάς Ελλάδας, στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Είναι καταφύγιο άγριας ζωής, σπάνιο οικοσύστημα και οριοθετείται από τις εκβολές των ποταμών Αχελώου και Ευήνου. Στα ήσυχα και καθαρά νερά της λιμνοθάλασσας τα ψάρια είναι άφθονα και ιδιαίτερα ο κέφαλος (mugil cephalus). Η μπάφα, όπως ονομάζεται ο θηλυκός κέφαλος, βρίσκει ιδανικές συνθήκες για να μεγαλώσει, να ζευγαρώσει και να κυοφορήσει σε θάλασσες με θερμοκρασίες μεταξύ 8-24°C και πλούσιο πλαγκτόν.

Σε αυτή τη λιμνοθάλασσα παράγεται παραδοσιακά το αυγοτάραχο, από τα αυγά της μπάφας, ένα προϊόν ΠΟΠ υψηλής διατροφικής αξίας αλλά και ιδιαίτερης γευστικής εμπειρίας.

Το τρίμμα είναι το αφυδατωμένο αυγοτάραχο, όπως αυτό του Στέφου που δοκίμασα, δηλαδή μια σκόνη αυγών ψαριού με δυνατό άρωμα και γεύση. Η συγκεκριμένη εκδοχή είναι η καπνιστή αφού περνά μια διαδικασία φυσικού καπνίσματος. Αυγά κέφαλου, θαλασσινό αλάτι και κάπνισμα μόνο. Δεν περιέχει συντηρητικά, πρόκειται για φυσικό προϊόν, πλούσιο σε πρωτεΐνες και Ω3 λιπαρά.

Γευστικά πρόκειται για μια βόμβα umami γεμάτη θάλασσα και αλμύρα, ένταση και μακριά επίγευση. Η καπνιστή εκδοχή είναι δελεαστική και δρα αποπλανητικά αφού προσθέτει ακόμη μια ευχάριστη στην ανθρώπινη γλώσσα γεύση.

Πρόκειται για ένα από τα νοστιμότερα αρτύματα στο φαγητό καθώς μια ελάχιστη ποσότητα στις άκρες των δαχτύλων μπορεί να απογειώσει μια σειρά από φαγητά όπως ψάρι και θαλασσινά, πάστες, ριζότο και όσπρια στα οποία δίνει μια αποθεωτική οξύτητα και ένταση, λαχανικά και σαλάτες.

Το μοναδικό εμπόδιο στη χρήση του είναι η έλλειψη φαντασίας και τόλμης. Εάν όμως δεν είστε από αυτούς που θέτουν τέτοιου είδους περιορισμούς τότε θα σας πρότεινα ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε τη ζαχαροπλαστική και ειδικά την περίπτωση της σοκολάτας με τρίμμα αυγοτάραχο και θα με θυμηθείτε.

+ Γεύση, άρωμα, ποιότητα, μοναδικότητα

-

bottom of page