wix_logo_POD.png

Selection ελαιόλαδο, Alpha to Omega

Είναι γεγονός πως η ελληνική παραγωγή ελαιολάδου ακολουθεί μια συνεχώς ανοδική πορεία, που παρά τις αγκυλώσεις της παραδοσιακής εμπειρικής ελαιοκομίας, δείχνει τα τελευταία χρόνια να συνετίζεται ακόμη και εάν δεν υπάρχει καταναλωτικό κοινό στην Ελλάδα. Ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί ανακαλύπτουν την χαρά της δημιουργίας του εξαιρετικού χυμού του καρπού της ελιάς και το διαχειρίζονται όπως του αξίζει με σεβασμό.

μαρμελάδα αγριόσυκο, Έρκυνα

Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι και η Ματούλα Κουβάτσου από την Μεσσηνία που με χαμηλούς τόνους, οπλίστηκε με υπομονή και επιμονή και ύστερα από αξιέπαινη προσπάθεια φτάνει να παραδίδει έναν χυμό υψηλής ποιότητας από την πιο διάσημη ελληνική ποικιλία, την Κορωνέικη.

Επιθυμώντας να δώσουν έμφαση στη άρτια διαδικασία παραγωγής από την αρχή έως το τέλος, οι άνθρωποι της εταιρείας ενθυλάκωσαν τις αξίες τους στο όνομα Alpha to Omega, όπου στο Άλφα βρίσκεται το δέντρο της ελιάς και στο Ωμέγα το ελαιόλαδο. Ενδιάμεσα ο διαρκής κύκλος της παραγωγής που απαιτεί αφοσίωση, γνώση και σεβασμό σε κάθε βήμα. Πέρα όμως από την οπτική απεικόνιση και τον συμβολισμό του brand που σαφώς και χτίζει τον «μύθο» του για τις αγορές του εξωτερικού όπου ο ανταγωνισμός είναι αδυσώπητος και σκληρός, στο πρόσωπο της Ματούλας συγκεντρώνεται μια αλήθεια, αυτή του νέου Έλληνα παραγωγού. Με ήθος, σπάνιο για τις μέρες μας, με προφανή διάθεση για συνέργειες, με ανοιχτά αυτιά και δίψα για μάθηση, στο παραγόμενο προϊόν αντικατοπτρίζεται περίτρανα ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από αυτό. Διαπιστώνω για μια ακόμη φορά πως δεν έχω δει μέχρι σήμερα ένα προϊόν που να μην φέρει την ποιότητα του παραγωγού του. Σαν τα παιδιά που κουβαλούν τα χαρακτηριστικά των γονιών τους έτσι και τα προϊόντα, κυρίως οικοτεχνιών, είναι τα πιστά αντίγραφα των φορέων τους. Ήθος στον παραγωγό, ήθος και στο προϊόν. Τσαπατσουλιά στον παραγωγό, τσαπατσουλιά και στο προϊόν.

Το Selection που δοκίμασα σήμερα είναι ένα πολύ καλό, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αν αναλογιστεί κανείς και την κακή χρονιά που είχαμε φέτος στην παραγωγή. Κορωνέικη ποικιλία, με ελιές που μαζεύτηκαν στα μέσα Νοεμβρίου, παρουσιάζει οργανοληπτικά χαρακτηριστικά με μέτριο φρουτώδες, αρκετό πικάντικο και δυνατό πικρό που το ταξινομούν αμέσως σαν ελαιόλαδο φινιρίσματος για σαλάτες, όσπρια και όξινες γεύσεις που επιζητούν ενδυνάμωση. Παράλληλα διαθέτει νεύρο και φρεσκάδα πράσινων χόρτων και φύλλων με ελαφριά νότα πράσινης πιπεριάς και φραγκόσυκου. Αυτό μου δίνει τη δυνατότητα να το χρησιμοποιήσω ως φινίρισμα σε πίτσες και πίτες χωριάτικες για να μου τονίσει την φυτικότητα που χρειάζομαι απέναντι στο ζυμάρι.

Δεν γνωρίζω αν κυκλοφορεί ευρέως το συγκεκριμένο ελαιόλαδο, όμως σίγουρα είναι από τα δυνατά χαρτιά της φετινής παραγωγής και αν μου επιτρέπεται ένα σχόλιο με αφορμή το όνομα της εταιρείας θα ήθελα να τονίσω πως αυτή τη στιγμή το Άλφα και το Ωμέγα που δίνει υπεραξία στην παραγωγή των ελληνικών προϊόντων, είναι ο άνθρωπος!

+ Γεύση, άρωμα, ισορροπία

- διανομή