top of page
wix_logo_POD.png
Κορώνη, 5o Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής
...ένα ελληνικό brand που διψά να αναδειχθεί!
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 5ο Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής που πραγματοποιήθηκε στην Κορώνη της Μεσσηνίας από τις 28 έως τις 30 Ιουνίου 2018. 
 
Η Κορώνη, μαζί με 6 ακόμη πόλεις άλλων χωρών, έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως εμβληματική κοινότητα στον τομέα της Μεσογειακής Διατροφής, που θεωρείται άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Οι άλλες 6 είναι ο Αγρός (Κύπρος), τα νησιά Brač and Hvar (Κροατία), το Chefchaouen (Μαρόκο), το Cilento (Ιταλία), η Soria (Ισπανία) και η Tavira (Πορτογαλία).
Koroni Food Festival
Μανιατάκειον Ίδρυμα, Κορώνη
5ο Φεστιβάλ Μεσογειακή Διατροφής, Κορώνη

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιελάμβανε σειρά δράσεων με στόχο την ανάδειξη της Μεσογειακής διατροφής, Mediterrenean Diet, και την επαφή του κόσμου με τις παραδοσιακές συνταγές, τον πολιτισμό και την κουλτούρα του τόπου. Την έναρξη του Φεστιβάλ, το οποίο διοργάνωσε ο Δήμος Πύλου-Νέστορος σε συνεργασία με το Μανιατάκειον Ίδρυμα, χαιρέτισε ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, ο πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος Δημήτρης Μανιατάκης, η αντιδήμαρχος Πελαγία Λευτάκη, o κοινοτάρχης του Αγρού (Εμβληματική Κοινότητα της Κύπρου) Μιχάλης Κωνσταντινίδης, η προϊσταμένη του τμήματος Διατροφικής Πολιτικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ιουλία Γεωργιτσανάκου και ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Μενέλαος Κούτελας.

Παρακολουθήσαμε επίσης ομιλίες σχετικά με τη Μεσογειακή διατροφή, έκθεση ζωγραφικής, παρουσίαση παιδικού βιβλίου, σεμινάριο γευστικού ταιριάσματος ελαιολάδου με φαγητό, επίσκεψη στη Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στο Κάστρο, ενώ οι δύο βραδιές του φεστιβάλ έκλεισαν με ένα ανέμελο street food πάρτι που διοργάνωσαν οι Μεσσήνιοι chef της Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας την Παρασκευή, και το 9ο Αντάμωμα Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου Πύλου-Νέστορος, δηλαδή χορούς, τραγούδια και φαγητό το βράδυ του Σαββάτου. Στην εκδήλωση αυτή ο Δήμαρχος τίμησε για την συμβολή του στην ανάδειξη της Μεσογειακής Διατροφής και του ελαιόλαδου, τον Κορωναίο στην καταγωγή Γιάννη Καρβέλα σε μια συγκινητική στιγμή.

 Ήταν ένα γεμάτο εικόνες τριήμερο, γιορτή της τοπικής παράδοσης ως μέλος ενός ευρύτερου δικτύου πόλεων διεθνώς, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό για ένα τρίτο μάτι όπως το δικό μου. Η Κορώνη είναι μια όμορφη πόλη που ξεχωρίζει εμφατικά σε ολόκληρη τη νοτιοδυτική πλευρά του Μεσσηνιακού κόλπου. Μόλις 50 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα, ο παραδοσιακός οικισμός με τα παλιά σπίτια, η επιβλητική της καστροπολιτεία [που σημειωτέον κατοικείται] και οι όμορφες παραλίες της, αποτελούν έναν ιδανικό προορισμό για ήρεμες διακοπές και χαλάρωση.

Δέντρο ελιάς, Κορώνη

Παλαιά ελιά στην περιοχή της Κορώνης

Η βορειοδυτική πλευρά του Κάστρου της Κορώνης

Η βορειοδυτική πλευρά του Κάστρου της Κορώνης

Η Κορώνη όμως εκτός από όμορφος τόπος διαθέτει την τύχη και την τιμή να έχει συνδεθεί με την ελιά, δημιουργώντας ένα παγκόσμιο brand αυτό της Κορωνέικης ποικιλίας, της πιο γνωστής ίσως ελληνικής ποικιλίας ελιάς τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό.

 

Εκεί που άλλοτε δέσποζε η καλλιέργεια της μαύρης σταφίδας σήμερα εκτείνονται απέραντοι ελαιώνες που συχνά ακουμπούν τη θάλασσα όταν δεν ανηφορίζουν για τα ψηλά. Η ταυτότητα αυτή λειτούργησε ως διαβατήριο για την ένταξη της Κορώνης στο δίκτυο πόλεων της Μεσογειακής διατροφής ως Εμβληματική Κοινότητα, αναγνωρισμένη από την UNESCO στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Άυλης Πολιτισμικής Κληρονομιάς. Πρόκειται για μια ύψιστη τιμή καθώς η ένταξη αυτή αναδεικνύει τη γαστρονομία του τόπου ως βασικό πυλώνα πολιτισμικής, ιστορικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Κάπου εδώ όμως τελειώνει και η συναισθηματική προσέγγιση αυτής της σημαντικής τιμής καθώς το όραμα της τοπικής αρχής και ορισμένων παθιασμένων ανθρώπων για προσφορά στο τόπο τους, δεν φαίνεται να ακουμπά όλους τους δημότες και να γίνεται κτήμα τους.

 

Το φεστιβάλ έρχεται μια φορά τον χρόνο για να αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο αυτή τη κληρονομιά, μια κληρονομιά όμως που παραμένει ανεκμετάλλευτη το υπόλοιπο διάστημα, καθώς τότε, δύσκολα θα βρει κάποιος τοπικές γεύσεις μεσογειακής διατροφής.

Ως τρίτος παρατηρητής διέκρινα τη δίψα πολλών ανθρώπων, συζητώντας μαζί τους ως τα ξημερώματα, να δημιουργήσουν στην Κορώνη και να αποδεχτούν την κληρονομιά που τους προσέφερε απλόχερα ο τόπος.

 

Η Κορώνη διαθέτει ένα αξιόλογο και δυνατό brand που ίσως οι κάτοικοι της δεν το έχουν αντιληφθεί στο σύνολο τους. Όμως, φεστιβάλ όπως αυτό της Μεσογειακής Διατροφής βάζουν σιγά σιγά τα θεμέλια για μια ανάπτυξη με επίκεντρο τη γαστρονομία και την παράδοση.

 

Ελπίζω σύντομα το σύνολο της κοινότητας να αγκαλιάσει την προσπάθεια του Δημάρχου κ. Καφαντάρη αλλά και των αξιόλογων ανθρώπων που οραματίζονται μια εμβληματική Κορώνη και να σταθούν στο πλάι τους άξιοι πρεσβευτές μιας πολύτιμης πολιτισμικής κληρονομιάς.

Τζιέρι, συκωτάκι με σάλτσα τομάτας

Τζιέρι, συκωτάκι με σάλτσα τομάτας

Χρήσιμα Tips

  1. Ένα μέρος από το οποίο θα πρέπει να περάσει οπωσδήποτε ένας επισκέπτης της Κορώνης είναι το μικροσκοπικό ΚΙΑΡΙ. Πρόκειται για ένα delicatessen έκπληξη στο κέντρο της πόλης όπου βρίσκουμε μεγάλη ποικιλία έξτρα παρθένων ελαιολάδων, εκλεπτυσμένα προϊόντα ελιάς και όχι μόνο, κρασιά μικρών παραγωγών και μπίρες ελληνικής μικροζυθοποιίας. Το ΚΙΑΡΙ αποτελεί μια γαστρονομική όαση στην Κορώνη, με ξεκάθαρη ταυτότητα και αισθητική ως απόρροια της ανήσυχης φύσης του ιδιοκτήτη του Γιάννη Διονυσόπουλου, που αναζητά συνεχώς την ποιότητα στη γεύση.

  2. Κορωνέικο φαγητό βρίσκουμε στον «Μπόγρη», σε έναν όμορφο κήπο όπου ο Δημήτρης Σίψας προσφέρει αυθεντική φιλοξενία και τίμιο τοπικό φαγητό. Ούτε φιοριτούρες, ούτε δηθενιές. Ξεχωρίζει το «τζιέρι», συκωτάκι με κόκκινη σάλτσα, το «τσίκι τσίκι», σαλάτα με καρέ κολοκυθάκι, τομάτα και φέτα, ο «καγιανάς» με παστό και ο κόκορας με χυλοπίτες.

  3. Δωράκια, αναμνηστικά, βιβλία και κυρίως πολιτισμό βρίσκουμε στο βιβλιοπωλείο «Χαρτί και μολύβι» της ευγενέστατης Χρυσοβαλάντης. Τα μπρελόκ «έχω μπάρμπα στην Κορώνη» έγιναν ανάρπαστα.

  4. Η βόλτα στο ενετικό κάστρο της Κορώνης είναι επιβεβλημένη καθώς η μαγευτική θέα, 360ο αποκαλύπτει το μεγαλείο της περιοχής. Επιπροσθέτως, η Μονή του τιμίου Προδρόμου αποτελεί ένα μοναδικό αξιοθέατο θρησκευτικής κατάνυξης αλλά και ανθρώπινης ηρεμίας.            

bottom of page