top of page
wix_logo_POD.png

Σαλάμι Λευκάδος, Ιώβ Μαλακάσης

Το σαλάμι Λευκάδος είναι σαλάμι αέρος που έχει συνδεθεί με μια συγκεκριμένη περιοχή, και όχι άδικα, καθώς φαίνεται πως όσοι προσπάθησαν να το αντιγράψουν εκτός Λευκάδας απέτυχαν. Στη Λευκάδα 4 οικοτεχνίες συνεχίζουν μια παράδοση 350 ετών και παραδίδουν ένα ιδιαίτερο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και αναγνωρίσιμο, τοπικό αλλαντικό.

Burrata di buffala, Οικογένεια Μπέκα

Χοιρινό κρέας, λαρδί κομμένο σε κύβους, σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και μεγάλη μαεστρία χρειάζονται για την παρασκευή του σαλαμιού στη Λευκάδα με πιο βασικό συστατικό την μαεστρία. Μια τέχνη που μεταφέρθηκε στο νησί από τους Ενετούς εποίκους πίσω στον 18ο αιώνα. Και εάν οι Ιταλοί ήταν μανούλες στα αλλαντικά, οι Λευκαδίτες αποδείχθηκαν καλοί "καπετάνιοι" στην ανάπτυξη του προϊόντος.

Η πολλή υγρασία χαλάει το σαλάμι, ο νοτιάς το ξεραίνει και ο βοριάς το μαυρίζει, έτσι, ο παραγωγός μαθαίνει να διαβάζει τον καιρό και σαν καλός καπετάνιος να οδηγήσει τα σαλάμια του με ασφάλεια καθώς η διαδικασία είναι 100% χειροποίητη. Το κρέας κόβεται σε μικρά κομμάτια σαν κιμάς και ανακατεύεται με το λαρδί και τα μπαχαρικά για να ζυμωθεί. Κατόπιν, ενθυκεύεται σε ζωικό έντερο, δένεται στο χέρι και κρεμιέται σε ζεύγη για να ωριμάσει. Η διαδικασία αυτή, που διαρκεί από 8 έως 18 μέρες είναι και η πιο σημαντική καθώς εμπειρικά και μόνο, ανάλογα τον καιρό, ο παραγωγός οδηγεί το σαλάμι του στην ωρίμανση. Το κλίμα της Λευκάδας και η τέχνη του παραγωγού είναι οι δύο βασικοί παράγοντες αυτού του μοναδικού προϊόντος.

Ένας από τους ελάχιστους παραγωγούς που έχουν απομείνει, και από τους πιο παλιούς, ο Θωμάς Μαλακάσης, συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση από το 1952 και παράγει ένα από τα πιο μεστά σαλάμια της Λευκάδας. Άρωμα λουλουδιών και νωπού κρέατος στη μύτη, γεμάτη γεύση, μπαχαρικά και σκορδάτη επίγευση στο στόμα. Αλμυρό αλλά όσο πρέπει το σαλάμι, ζωντανό και τραγανό μπαίνει στο στόμα και κυριαρχεί με την πολυεπίπεδη γεύση του.

Το σαλάμι αέρος Ιώβ Μαλάκαση είναι από τις καλύτερες εκδοχές που μπορεί να βρει κάποιος σε σαλάμι αέρος και άξιος εκπρόσωπος των θρυλικών salume της Λευκάδας.

Αρκετά έντονο, τρώγεται σκέτο ως μεζές για απόσταγμα ή προστίθεται σε σαλάτες και σάντουιτς με λαχανικά και τομάτες, ενώ ταιριάζει πολύ με φέτα.

Διατίθεται από το Delio Food Hub

+ Γεύση, άρωμα, ποιότητα

-

bottom of page