top of page
wix_logo_POD.png

Αγιασιώτικο καϊνάρι, Belissimo

Ένα από τα αγαπημένα μου θέματα είναι, όταν παρουσιάζω ένα προϊόν και πρέπει εκτός από τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά να γράψω και δύο λόγια για τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Τέτοιο προϊόν είναι και το καϊνάρι από την Αγιάσο της Λέσβου.

Αγιασιώτικο καϊνάρι, Belissimo

Με καταγωγή από τα βάθη της Τουρκίας αλλά βαθύ ρίζωμα στον γραφικό οικισμό της Αγιάσου στη Λέσβο, το καϊνάρι αποτελεί ένα δυναμωτικό ρόφημα που μοιάζει με τσάι και πίνεται συνήθως ζεστό τον χειμώνα. Αυτό εξάλλου σημαίνει και η ονομασία του που έλκει την καταγωγή της από το τούρκικο kaynar= βραστός, ζεματιστός, μεταφορικά όμως δηλώνει και την όμορφη αλλά απρόσιτη γυναίκα.

Το μείγμα μπαχαρικών ποικίλει ανάλογα τη συνταγή, βασικό χαρακτηριστικό του όμως είναι το καρδάμωμο. Το Αγιασιώτικο καϊνάρι σερβίρεται στα καφενεία του χωριού αλλά ετοιμάζεται και στα σπίτια όπως το χαμομήλι, καθώς θεωρείται εξαιρετικό χωνευτικό και θεραπευτικό ρόφημα.

Η ετικέτα bellisimo του Θανάση Μπέλλου, περιλαμβάνει αρκετούς κωδικούς από ζυμαρικά και σάλτσες, έως ελαιόλαδο, ελιές, αλάτια και μπαχαρικά, πολλά εκ των οποίων με καταγωγή από το νησί της Λέσβου. Ανάμεσα τους ξεχωρίζει το καϊνάρι που πέρα από την υπέροχη γεύση του, φέρει μία τοπική παράδοση από την Αγιάσο, άγνωστη στους περισσότερους Έλληνες.

Κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, καρδάμωμο, πιπερόριζα και πιπέρι είναι τα βασικά συστατικά για ένα τσάι που φωνάζει Χριστούγεννα. Έντονο άρωμα, γεμάτη γεύση, μπαχαρικά να κάνουν πάρτι στο στόμα και το αναζωογονητικό καρδάμωμο να ξυπνά τις αισθήσεις.

Το δοκίμασα με αφόρητη ζέστη στην Αθήνα και πήρα το ρίσκο να καταρρίψω το όνομά του, και τη σημασία του βραστού, καθώς πρόσθεσα αρκετά παγάκια στο ποτήρι μου για να το δοκιμάσω κρύο. Μπορεί παραδοσιακά στη Μυτιλήνη να το σερβίρουν ζεστό το χειμώνα, αλλά σας διαβεβαιώνω πως κρύο το καλοκαίρι είναι εξίσου αρωματικό και αναζωογονητικό. Αυτό όμως που είναι πραγματικά εντυπωσιακό είναι πως το τσάι της Λέσβου είναι μιας πρώτης τάξεως άρτυμα για κρεατικά και σάλτσες, ειδικά για κοτόπουλο στο φούρνο ή κόκορα κοκκινιστό

+ Γεύση, άρωμα, ποιότητα, παράδοση

- Διανομή

bottom of page