top of page
wix_logo_POD.png

Φλωμάρια Λήμνου, Γκαράλη

Προσωπικά θεωρώ τη Λήμνο έναν εξαιρετικό γαστρονομικό προορισμό, ίσως από τους σπουδαιότερους που έχουμε στην Ελλάδα, λόγω ποιότητας προϊόντων και ποικιλίας. Θα μπορούσα να φτιάξω ολόκληρο τραπέζι, μόνο με τοπικά προϊόντα, προϊόντα μοναδικά που δεν τα συναντάς αλλού όπως ο καβουρμάς, το Καλαθάκι, το μελίχλωρο, τα παξιμάδια, το μέλι, ο άφκος, τα φλωμάρια και φυσικά το Λημνιό κρασί.

Φλωμάρια Λήμνου

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της Λήμνου είναι η καλοσύνη και η φιλοξενία των ανθρώπων που πραγματικά ήταν εντυπωσιακή. Ξεχωριστοί άνθρωποι, απλοί αλλά ουσιαστικοί όπως η Φωτεινή Γκαράλη το χαμόγελο της οποίας θα μου μείνει αξέχαστο. Ένας λαμπερός άνθρωπος γεμάτος Ελλάδα, καλοσύνη και φιλοξενία.

Από τις πρώτες γυναίκες στα δύσκολα μονοπάτια των τοπικών Συνεταιρισμών, ήδη από το 1983, η κυρία Φωτεινή κοίταξε μπροστά κατανοώντας νωρίς την αξία των τοπικών προϊόντων, αυτόνομη από το 2007 στο εργαστήρι της στον Άγιο Δημήτριο λίγο πριν τη Μύρινα, παραδίδει μαθήματα αυθεντικής Λημνιακής γεύσης μέχρι σήμερα.

Το φλωμάρι είναι το τοπικό ζυμαρικό της Λήμνου που παρασκευάζεται από το τοπικό αλεύρι [ναι η Λήμνος έχει δική της ποικιλία εξαιρετικού σιταριού], σιμιγδάλι, γάλα και αυγά. Τα βρίσκει κανείς από την πολύ ψιλή εκδοχή τους που μοιάζει με φιδέ έως την πλατιά μου θυμίζουν λαζάνια.

Πρόκειται για artisanal ζυμαρικά με έντονη γεύση σιταριού και αρώματα από το γάλα και τα αυγά που δίνουν στο φαγητό μια γήινη αλλά ταυτόχρονα γλυκιά επίγευση σε τέτοια βαθμό που δεν χρειάζονται πολλές σάλτσες.

Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούνται ως ιδανικό συνοδευτικό σε κόκορα κοκκινιστό και γεμιστό αρνί. Τόσο, το έντονο άρωμα του κόκορα όσο και η λιπαρότητα του αρνιού αναδεικνύονται από έναν εξαιρετικό παρτενέρ όπως είναι τα φλωμάρια, εκεί όπου οποιοδήποτε απλό ζυμαρικό θα εξαφανιζόταν. Αν τώρα σε αυτό τον συνδυασμό προσθέσετε και τριμμένο Καλαθάκι, τότε έχετε μια πεντανόστιμη Λήμνο στο πιάτο σας.

+ Γεύση, άρωμα, ποιότητα, μοναδικότητα

-

bottom of page