wix_logo_POD.png

Άφκος Λήμνου, Σαλαμουσάς

Στη φάβα, όταν η πρώτη ύλη είναι καλής ποιότητας τότε πρόκειται για ένα από τα πιο νόστιμα πιάτα της ελληνικής κουζίνας, παντρεμένη ή όχι, εξαιρετικό συνοδευτικό κρασιών και αποσταγμάτων. Το λαθούρι, περιζήτητος καρπός αλλά και τους πιο ταλαιπωρημένους.

Κρητική τσικουδιά, Arodama

Μπορεί η ιδιαίτερη μορφολογία της Σαντορίνης να αποδίδει μια εξαιρετική φάβα είναι δύσκολο όμως να τη βρεις και να είναι αυθεντική. Το ίδιο συμβαίνει εσχάτως και με αυτή της Σχοινούσας, καθώς το μικροσκοπικό νησί «ταΐζει» χιλιάδες γευσιγνώστες σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Η Σκύρος δεν κατάφερε να δώσει σημαντική παραγωγή και έμεινε ο Φενεός να κρατά τα προσχήματα της αξιοπρέπειας αυτού του γευστικού πιάτου.

Πρόκειται για διαφορετικές ποικιλίες λαθουριού, διαφορετική γεύση, διαφορετική αντιμετώπιση. Και ξαφνικά, έρχεται στο προσκήνιο μια νέα ποικιλία, για την ακρίβεια παλιά, που αναβιώνει και πάλι για να ταράξει τα γαστρονομικά νερά. Πρόκειται για την φάβα Λήμνου γνωστή τοπικά ως Άφκος

Ήταν ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα που παρήγαγε ο αγροτικός τομέας του νησιού με πλούσια εξαγωγική δραστηριότητα τις δεκαετίες του 60' & 70', η καλλιέργειά του όμως εγκαταλείφθηκε με το πέρασμα των χρόνων. Το 2009, και έπειτα από πολύ προσπάθεια, ο Χρήστος Σαλαμουσάς βρήκε ποσότητα σπόρου σε ένα καλύβι στην περιοχή Παλιόπολη στην Αρχαία Ηφαιστεία. Ακολούθησε η ανάλυση του σπόρου στα εργαστήρια του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Μύρινα ενώ το Γεωπονικό τμήμα του ΔΠΘ με έδρα την Ορεστιάδα έδωσε κατευθύνσεις σχετικά με τις μεθόδους καλλιέργειας και συγκομιδής. ​Πρόκειται για το ψυχανθές φυτό με την επιστημονική ονομασία Lathyrus Ochrus που μόνο τα χώματα της Λήμνου μπορούν να παρέχουν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξή του σε παγκόσμια κλίμακα. Η καλλιέργειά του είναι αρκετά δύσκολη καθώς χρειάζεται χαμηλές (σε εκατοστά) αλλά τακτικές βροχοπτώσεις ενώ το χαμηλό ύψος του φυτού δυσκολεύει τον αλωνισμό του. Μετά τη συγκομιδή του, ακολουθεί το στάδιο της φυσικής ξήρανσης και εν συνεχεία ο καθαρισμός του από το αποφλοιωτήρα όπου ο καρπός περνάει από 6 ζεύγη πετρόμυλων.

Ο Άφκος, των Λημνιακών Αναβιωμένων Σπόρων Σαλαμουσά, έχει βαθύ κιτρινωπό χρώμα και μέγεθος μικρού μπιζελιού. Είναι βραστερός, όπως συνηθίζουμε να λέμε, και αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι η βαθιά και επίμονη γεύση γλυκού φασολιού με ελαφριά στυφάδα. Εκπληκτικός συνδυασμός γεύσεων που κατά τη γνώμη μου αποτελεί την πιο μεστή και γεμάτη γεύση φάβας που έχω δοκιμάσει ποτέ, μαζί με αυτήν της Σκύρου. Γήινες γεύσεις ξηρών καρπών, γλυκιά υποδοχή στο στόμα, βάθος γεύσης, ένταση και εντυπωσιακά μακρά επίγευση φασολιού.

Τα κρεμμύδια της ταιριάζουν πολύ λόγω της γλυκύτητας όμως αξίζει να την δοκιμάσει κάποιος με σαρδέλα παστή για να νιώσει το ελληνικό umami.

+ Γεύση, άρωμα, ποιότητα, μοναδικότητα

- Διανομή

Ετικέτες: