Μονοποικιλιακό evoo, Pamako

Αν το ελαιόλαδο θεωρείται στερεοτυπικά ο «πράσινος χρυσός» της Ελλάδας τότε υπάρχουν κάποιοι παραγωγοί που είναι πραγματικά πλούσιοι, αν και εγώ μετρώ την περιουσία αλλιώς. Το Pamako από την Κρήτη, αποτελεί μια ξεχωριστή ιστορία αυτής της ιδιότυπης περιουσίας Έλληνα παραγωγού.

Κρητική τσικουδιά, Arodama

Η ελαιοπαραγωγή στην Ελλάδα τείνει τα τελευταία χρόνια προς έναν ιδιότυπο διαχωρισμό που, χωρίς να το καταλάβουμε, έχει διαμορφωθεί και εδραιωθεί στην αγορά. Από την μία εμπορικό ελαιόλαδο με προορισμό την κατανάλωση σε τενεκέ για την εγχώρια αγορά και χύδην για εξαγωγή, από την άλλη, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με προδιαγραφές για διαγωνισμούς και εξαγωγή τυποποιημένου για μια γαστρονομική ελίτ. Δυστυχώς η πρώτη χώρα σε κατανάλωση ελαιολάδου στον κόσμο δεν έχει καταφέρει ακόμη να ορθοπατήσει παραγωγικά και ποιοτικά, παρά τις εξαιρέσεις.

Σήμερα, δοκιμάζω μια από αυτές τις εξαιρέσεις, και μάλιστα στην πιο ακραία της μορφή που πλησιάζει την απολυτότητα. Αν υπήρχε ένα μέτρο ψυχρής αποτύπωσης των απόλυτων μετρήσεων του φυσικού χυμού της ελιάς, τότε αυτό θα μπορούσε να είναι το Pamako, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τα Χανιά.

Υποστηρίζω εδώ και χρόνια πως κάθε προϊόν αποτυπώνει την προσωπικότητα και τη φιλοσοφία του παραγωγού σε βαθμό εξ΄αίματος και όχι εξ’ αγχιστείας. Το Pamako είναι το αποτέλεσμα της «γέννας» που ξεκίνησε το 2014 από τον Ευτύχη Ανδρουλάκη, έναν ευφυή και τελειομανή νέο από τα Χανιά της Κρήτης. Τα «γέρικα» δέντρα Τσουνάτης που είχε στην ιδιοκτησία του και η απαράμιλλη επιμονή του στην τελειότητα τον οδήγησαν μέσα από ακατάληπτες για την περιοχή διαδικασίες να δημιουργήσει ένα μοναδικό ελαιόλαδο με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Το μονοποικιλιακό Pamako παράγεται από την ποικιλία Τσουνάτη, αιωνόβιων δέντρων σε υψόμετρο πάνω από 500 μέτρα. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, υψηλά φαινολικό σε δυσθεώρητες τιμές με χαρακτηρισμό υγείας. Μέτρια φρουτώδες αλλά με φρέσκο και νευρικό άρωμα, έντονα πικάντικο και έντονα πικρό με επίγευση που διαρκεί για πολλά λεπτά. Χόρτο, φύλλο και άγουρο είναι τα αρώματα που κυριαρχούν, με την πιπεριά και την αγκινάρα να ακολουθούν. Πρόκειται για ένα ελαιόλαδο φινιρίσματος που επιζητά πικάντικες γεύσεις και φρεσκάδα. Ιδανικό για σαλάτες, όσπρια, λευκά τυριά, κάπαρη, αλμυρίκια, τομάτα, φρέσκο ψωμί, φασολάκια.

Η μοναδικότητα του Pamako πιστοποιείται πλέον σε διεθνές επίπεδο καθώς πρόκειται για ένα από τα λίγα ελληνικά ελαιόλαδα που διακρίνονται παγκοσμίως. Χρυσό στη Νέα Υόρκη πριν λίγες μέρες, χρυσό στο Λονδίνο, χρυσό στην Ιταλία στη Biol, χρυσό στην Ιαπωνία, ασημένιο στην Αθήνα και πλήθος άλλων διακρίσεων.

Θα μπορούσε κάποιος να πει πως πρόκειται για ένα ελαιόλαδο διαγωνισμών και έτσι είναι, όσο πιστεύουμε πως το καλό ελαιόλαδο είναι σε τενεκέ και το διακρίνουμε από το χρώμα του, τόσο τα πραγματικά ελαιόλαδα θα θεωρούνται διαγωνισμών. Το συγκεκριμένο ίσως και «φάρμακο».

+ Γεύση, άρωμα, σχεδίαση, ποιότητα

-

Copyright 2018-20 by Harry Tzannis | Ελληνικά προϊόντα | Product of the day | Ορλώφ 7, 11741, Κουκάκι, Αθήνα , Greece | 210 9223988

Design by asprimera

  • Product of the day by DELIO
  • Harry's Tzannis LinkedIn