top of page
wix_logo_POD.png

Κρητική τσικουδιά, Arodama

Μπορεί ένα παραδοσιακό ποτό της Κρήτης να γίνει "desire item" ή "premium spirit"; Να εμφιαλωθεί σε ένα όμορφο μπουκάλι που μοιάζει με φλασκί; Μπορεί η αγορά να ξεπεράσει τα ταμπού και τις προκαταλήψεις της και να φαντασιωθεί τα τοπικά προϊόντα ως προϊόντα ποιότητας; Η εταιρεία Arodama τόλμησε και σιγά σιγά δικαιώνεται.

Κρητική τσικουδιά, Arodama

Σύμφωνα με τον μύθο, για να προστατεύσει η Θεά της Zωής την κόρη της τη Γη όταν γεννήθηκαν οι πρώτοι Τιτάνες, της χάρισε το δέντρο της ζωής. Εκείνο, έδωσε ζωή στη Γη και στη γέννηση κάθε νέας θεότητας. Στο Ιερό αυτό δέντρο φύτρωνε ένας νέος βλαστός, ο «Αροδαμός». Ο τρυφερός αυτός βλαστός έδινε την αμβροσία στους θεούς, που όταν την γεύονταν τους έκανε αθάνατους.

Με έμπνευση τον πρώτο βλαστό της Άνοιξης, τον Αροδαμό, η οικογένεια προϊόντων Αρόδαμα δημιουργήθηκε για να προσφέρει μία γευστική πανδαισία με ό,τι πιο εκλεκτό μας χαρίζει η πλούσια κρητική γη.

Έχω δοκιμάσει σχεδόν όλα τα προϊόντα της εταιρείας για να διαπιστώσω και εγώ με τη σειρά μου την επιμονή της σε δύο αντιφατικά στοιχεία τα οποία όμως συνδυάζει εξαιρετικά. Την επιμονή στην παράδοση και την υψηλή αισθητική. Ελαιόλαδο, μαρμελάδες, μέλι, σαλιγκάρια και τσικουδιά που αποτελούν την βασική γκάμα της εταιρείας συμπεριλαμβάνονται συνήθως σε ένα τυπικό κρητικό τραπέζι.

Εν προκειμένω, η κρητική τσικουδιά Arodama στο φλασκί αποτελεί μια από τις πολύ καλές περιπτώσεις εμφιαλωμένης τσικουδιάς που προέρχεται από την απόσταξη στέμφυλων των τοπικών ποικιλιών, Βηλάνα, Μοσχάτο Σπίνας και Ρωμέικο. Διπλής απόσταξης, βελούδινη από την στιγμή που θα μπει στο στόμα έως και την επίγευση, διακριτικά αρωματική, πίνεται δροσερή και ευχάριστα με πληθώρα μεζέδων από ψαρικά, χοχλιούς, έντονα τυριά, όξινα χόρτα και λαχανικά, κρητικά λουκάνικα και ότι βρίσκεται σε ένα κρητικό τραπέζι. Όμως αυτό που την κάνει ιδιαιτέρως ελκυστική είναι ο εκλεπτυσμένος χαρακτήρας της που μπορεί να σταθεί αξιοπρεπέστατα σε ένα cocktail aperitivo ή σκέτη με έναν πάγο και ελιές.

Το γυάλινο φλασκί είναι ευφυέστατο και η συνολική σχεδίαση μεταμορφώνει την παραδοσιακή τσικουδιά σε ένα απόσταγμα περιωπής όπως πιθανόν της αξίζει. Η εταιρεία Arodama τόλμησε να την δει έτσι και ανταμείβεται. Θα την βρείτε σε όλες τις ενημερωμένες κάβες ενώ διαδεδομένη είναι και η προσιτή της συσκευασία σε πιο απλό μπουκάλι.

+ Γεύση, άρωμα, σχεδίαση

-

bottom of page