top of page
wix_logo_POD.png

Μαρμελάδα αγριόσυκο, Έρκυνα

Έξι δυναμικές γυναίκες από την Λιβαδειά δημιούργησαν μια Κοιν.Σ.Επ επεξεργασίας τροφίμων και βάζουν αργά αλλά σταθερά τη Βοιωτία στον χάρτη της παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων συστήνοντας μας τις μοναδικές γεύσεις που παράγει ο τόπος τους.

μαρμελάδα αγριόσυκο, Έρκυνα

Κανένα προϊόν δεν είναι ανεξάρτητο από τον τόπο του και γι’ αυτό το λόγο όταν κάποιος θέλει να μελετήσει ένα προϊόν θα πρέπει να το κάνει σε συνάρτηση με τον χώρο, τον χρόνο και τους ανθρώπους που το δημιούργησαν. Έτσι, μια μαρμελάδα από τη Λιβαδειά μπορεί να μη φέρει ένα ισχυρό brand name, αλλά αποκτά ιδιαίτερη αξία όταν αυτή διαθέτει κάποια ειδικά χαρακτηριστικά, τα χαρακτηριστικά της Έρκυνα.

Η Έρκυνα είναι μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση στη Λιβαδειά, αποτελούμενη από γυναίκες που θέλησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας μέσω της αξιοποίησης της αγροτικής παραγωγής της περιοχής και της μεταποίησης τροφίμων. Τόπος εύφορος η Βοιωτία, διέθετε πλουσιοπάροχα την πρώτη ύλη για μια σειρά προϊόντων που οι γυναίκες της Έρκυνα δημιούργησαν χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία της παράδοσης τους. Η Έρκυνα παράγει περισσότερους από 60 κωδικούς σε μαρμελάδες, γλυκά, ζυμαρικά, τραχανάδες, λικέρ, σάλτσες κ.ά, που για να καταλάβω τη φιλοσοφία και την αξία τους αρκούσε μια μικρή δοκιμή σε ένα δύσκολο προϊόν όπως είναι η μαρμελάδα αγριόσυκου.

Όταν άνοιξα την μαρμελάδα δεν ήξερα τι να περιμένω και ειλικρινά με ξάφνιασε το άρωμα και η υφή του προϊόντος. Το άρωμα έντονο, γεμάτο φρεσκάδα αναδύθηκε αμέσως κυριαρχώντας στις αισθήσεις. Φρέσκος καρπός, χορτάρι, βότανα σε μια ασυνήθιστη ένταση για μαρμελάδα. Η υφή ευχάριστα τραχιά, όχι πολύ δεμένη, με σώμα γεμάτο σπόρια σύκου, περίεργη, όμορφα περίεργη. Ακολούθησε η γεύση, έντονη, γεμάτη, γλυκιά στην αρχή αλλά όχι πολύ, φυτική μετά που γέμιζε ένταση, χορτάρι, άγριο σύκο, ελαφριά στιφάδα, επίγευση δημητριακών και χόρτων. Πρωτόγονη γεύση, δεν ήταν μαρμελάδα αν και ανεπαίσθητα γλύκιζε, ήταν κάτι άλλο, ήταν φρεσκάδα, ήταν φύση ήταν πρωτογενή συναισθήματα.

Η μαρμελάδα αγριόσυκου της Έρκυνα είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα προϊόντος οικοτεχνίας, όπου το πρώτο ρόλο κατέχει η πρώτη ύλη που αποδίδει, παρά την επεξεργασία, τα πρωτογενή της χαρακτηριστικά. Αποτέλεσμα που γίνεται μόνο όταν είναι ποιοτική. Αυτό το πρωτογενές χαρακτηριστικό κουβαλούν όλα τα προϊόντα της Έρκυνα που καταδεικνύει τη φιλοσοφία των γυναικών που την απαρτίζουν και αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τη δυναμική ενός τόπου, που αν και δίπλα στην Αθήνα, παραμένει επικοινωνιακά υποτονικός.

+ Γεύση, άρωμα, ισορροπία, φρεσκάδα

- συσκευασία, διανομή

bottom of page