top of page
wix_logo_POD.png

Συκολατάκι κρασιού, Askada Farm

Το συκολατάκι αποτελεί ένα εξαιρετικά έξυπνο προϊόν που έχει ως βάση του το μοναδικό σύκο Κύμης. Το σύκο αποτελεί την βαριά κληρονομιά της περιοχής της Κύμης καθώς κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το μεθυστικό του άρωμα, τη ζουμερή σάρκα του και την ντελικάτη γεύση του χαρακτηριστικά που το ξεχωρίζουν από οποιοδήποτε άλλο σύκο στην Ελλάδα.

Αιγοπρόβειο λευκό τυρί άλμης, Πάσχος

Για την περιγραφή αυτού του προϊόντος από την Φάρμα Askada χρειάζεται πρώτα επεξήγηση της σχετικής ορολογίας. Η Φάρμα Askada δανείζεται το όνομά της από το παραδοσιακό τρόπο αποξήρανσης των σύκων της Κύμης τα οποία κόβονται στην μέση ανοίγονται σαν ανάπτυγμα και μετά ζευγαρώνουν με ένα άλλο ανοικτό σύκο δημιουργώντας τις παραδοσιακές ασκάδες.

Η Φάρμα Askada, είναι μια μικρή οικοτεχνία, βρίσκεται στους Ανδρωνιάνους ένα χωριό λίγα λεπτά δρόμο δυτικά της Κύμης και παράγει ξερά σύκα Κύμης με τον παραδοσιακό τρόπο. Η περιοχή έχει ευτυχήσει καθώς τα τελευταία χρόνια μια σειρά αξιόλογων παραγωγών άλλαξαν τα δεδομένα στην παραγωγή σύκου ενσωματώνοντας καινοτομία άγνωστη μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Από την αξιόλογη σειρά προϊόντων της φάρμας Askada αυτό που σίγουρα ξεχωρίζει είναι το συκολατάκι ένα γλωσσικό ευφυολόγημα αλλά κυρίως ένα γευστικό διαμάντι με βάση το σύκο. Από τις δύο γεύσεις που είναι διαθέσιμες εδώ παρουσιάζω την εκδοχή του σύκου που μαρινάρεται σε κόκκινο κρασί με μέλι και κατόπιν επικαλύπτεται από μαύρη σοκολάτα 62%. Ένα απολαυστικό γευστικό πάντρεμα μεταξύ σοκολάτας και σύκου που δεν χρειάζεται επεξηγήσεις, αξίζει όμως να σημειώσω την αρμονία στην εξέλιξη της γεύσης στο στόμα όπου το κόκκινο κρασί αποδίδει οξύτητα στην αρχή και διάρκεια στην επίγευση.

Η δεύτερη γεύση αυτή με τον ανθό αλατιού και το θυμάρι μας υπενθυμίζει την δύναμη της ελληνικής γης όταν η συζήτηση έρχεται στην γευστική αρμονία επιβεβαιώνοντας το φλερτ σοκολάτας-αλατιού με επίγευση θυμαριού και φυσικά γλυκύτητα από το σύκο.

Τα συκολατάκια είναι μια γευστική έκπληξη στο στόμα και γι’ αυτό μπορούν άνετα να γίνουν δώρο, welcome gift, συνοδευτικό αποσταγμάτων, κέρασμα ποιότητας και απόλαυση της στιγμής. .

+ Γεύση, άρωμα, συσκευασία

-

bottom of page