top of page
wix_logo_POD.png

Μανιτάρι σαγανάκι με τομάτα και ούζο, Terra Fyllida

H καινοτομία αποτελούσε ανέκαθεν την κινητήρια δύναμη της εξέλιξης σε συνδυασμό με την δημιουργικότητα. Την παραπάνω αρχή βάλθηκαν να πιστοποιήσουν τα φοβερά αδέρφια Χατζηασλάνη από τις Σέρρες και η Terra Fyllida τους με το λανσάρισμα των νέων προϊόντων μανιταριών. Πρόκειται για σαγανάκι μανιταριών σε δύο γεύσεις, έναν μεζέ που κάποιος πρέπει να δοκιμάσει οπωσδήποτε λόγω της μοναδικότητας του.

Μανιτάρι σαγανάκι με τομάτα και ούζο, terra fyllida

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία ο Δημοφών γιος του βασιλιά Θησέα καθώς επέστρεφε με το καράβι του στην Αθήνα μετά την λήξη του τρωικού πολέμου, λόγω θαλασσοταραχής βρέθηκε στους Βισάλτες. Εκεί συνάντησε την όμορφη πριγκίπισσα Φυλλίδα, κόρη του βασιλιά Σίθωνα. Οι νέοι ερωτεύτηκαν και ο βασιλιάς Σίθωνας του έδωσε ένα μέρος του βασιλείου του και τη Φυλλίδα για γυναίκα του.

Ωστόσο ο Δημοφών έπρεπε να επιστρέψει στην Αθήνα και αφού της ορκίστηκε πως θα γύριζε γρήγορα κοντά της, αυτή τον ξεπροβόδισε στις Εννέα Οδούς (την μεταγενέστερη Αμφίπολη). Ο Δημοφώντας αφού έφτασε στην Αθήνα και μη μπορώντας μακριά της, ξεκίνησε μες το χειμώνα το ταξίδι της επιστροφής. Καθυστερούσε όμως να γυρίσει και η Φυλλίδα μαράζωνε μέρα με την μέρα. Έτσι οι θεοί για να μην υποφέρει άλλο την μεταμόρφωσαν σε Αμυγδαλιά.

Φτάνοντας στο σημείο του αποχαιρετισμού τους αντίκρισε ένα ξεραμένο ψηλό δέντρο χωρίς φύλλα και καρπούς. Γεμάτος τύψεις και με δάκρυα στα μάτια κατάλαβε τι είχε συμβεί, αγκάλιασε τον ξερό κορμό και τότε η αμυγδαλιά ζωντάνεψε και άνθισε. Αν και υπάρχουν αρκετές παραλλαγές του μύθου, η Φυλλίδα και η αμυγδαλιά μέσα από αυτόν έγιναν σύμβολο ελπίδας και αναγέννησης.H Φυλλίδα μετέπειτα αποτέλεσε επαρχία του Νομού Σερρών. Βρισκόταν στο ανατολικό άκρο του Νομού, ανάμεσα στο Μενοίκιο και το Παγγαίο όρος με πρωτεύουσα τη Νέα Ζίχνη.

Από αυτή την όμορφη ιστορία έλκει το όνομά της η Terra Fyllida που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στον τομέα της παραγωγής τροφίμων κυρίως με βάση τα μανιτάρια. Πριν από λίγες εβδομάδες λάνσαρε στην αγορά δύο νέα προϊόντα με την ονομασία «σαγανάκι» όπως ονομάζεται στη βόρεια Ελλάδα ο μεζές με σάλτσα που γίνεται στο ομώνυμο σκεύος όπως οι γαρίδες και τα μύδια.

Από σήμερα λοιπόν γνωρίζουμε πλέον και τα μανιτάρια σαγανάκι έναν μεζέ ιδανικό για τσίπουρο και ούζο.Το σαγανάκι μανιταριών με τομάτα και ούζο περιέχει μανιτάρι αγαρικό, τομάτα, ούζο, ζάχαρη, αλάτι και μπαχαρικά. Είναι έτοιμος μεζές που σερβίρεται απευθείας στο τραπέζι ενώ μπορεί να ζεσταθεί ελάχιστα για να αναδείξει όλα του τα αρώματα. Δεν περιέχει συντηρητικά και είναι κατάλληλος ακόμη και για vegan διατροφή. Δυνατή γεύση τομάτας με επίγευση ούζο που θυμίζει έντονα τα σαγανάκια θαλασσινών, με το αγαρικό όμως εδώ πρωταγωνιστή στην παροχή πρωτεϊνών.

Το σαγανάκι με ούζο και τομάτα ή και το έτερο με μουστάρδα και λεμόνι είναι έτοιμοι μεζέδες για σερβίρισμα. Στο σαγανάκι με τομάτα η προσθήκη φέτας το ολοκληρώνει. Αν ήταν λίγο πιο πηχτή η σάλτσα του θα ήταν τέλεια μπρουσκέτα αλλά και έτσι γίνεται πολύ ωραία σάλτσα για πιλάφι και λευκά κρέατα όπως κοτόπουλο ή χοιρινό!

+ Γεύση, καινοτομία

- συσκευασία

bottom of page