Παστουρμάς, Ατλαμάζογλου

Ο παστουρμάς, μια αγαπημένη γεύση γεμάτη μνήμες αναβιώνει και πάλι στην Νέα Καρβάλη, λίγο έξω από την Καβάλα, από τη νέα γενιά της οικογένειας Ατλαμάζολγλου.

Μοσχαρίσιος Παστουρμάς Ατλαμάζογλου

Η οικογένεια Ατλαμάζογλου, με το όνομα γλωσσοδέτη, έχει τις ρίζες της στην Καππαδοκία και την Καρβάλη όπου η παραγωγή παστουρμάδων ήταν ευρέως διαδεδομένη. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1924, οι μικρασιάτες πρόσφυγες έφθασαν στην Καβάλα και από εκεί μετακινήθηκαν 10 χιλιόμετρα ανατολικότερα για να δημιουργήσουν τη Νέα Καρβάλη μεταφέροντας μαζί τους συνήθειες, ήθη, έθιμα και μνήμες που θα τους βοηθούσαν να ορθοποδήσουν.

Κάπως έτσι στην οικογένεια Ατλαμάζογλου πέρασε και από γενιά σε γενιά η παράδοση-συνταγή του μερακλίδικου παστουρμά Καππαδοκίας. Σήμερα οι νεαρότεροι της οικογένειας αποφάσισαν να ακολουθήσουν την τέχνη του παππού Ανέστη και να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο εργαστήριο αλλαντοποιίας. Έτσι, από τις αρχές του 2018, λειτουργεί στη Νέα Καρβάλη το εργαστήριο της Οικογένειας Ατλαμάζογλου που παράγει μοσχαρίσιο και χοιρινό παστουρμά καθώς και καραμανλίδικο σουτζούκι σε μικρές ποσότητες.

Δοκιμάζοντας τον μοσχαρίσιο παστουρμά γίνεται αμέσως αντιληπτή η τέχνη στην παρασκευή και η δύναμη της συνταγής καθώς το κρέας παραμένει αρκετά τρυφερό και αρωματικό. Το τσιμένι από μπαχαρικά και σκόρδο που χρησιμοποιούν είναι παραγωγής τους, με τη συνταγή του παππού Ανέστη. Στα χαρακτηριστικά αυτού του παστουρμά εκτός από τη τρυφερότητα του κρέατος και την αρωματική ένταση θα πρέπει να προσθέσουμε την ισορροπημένη και όχι βαριά ένταση στη γεύση καθώς και το γεγονός πως μετά την κατανάλωση του η επίδραση στον οργανισμό είναι αμελητέα, δεν μυρίζει.

Πρόκειται για ένα πολύ εκλεπτυσμένο αλλαντικό, ίσως το μοναδικό τόσο αρωματικό και ισορροπημένο από όσα έχω δοκιμάσει, μάλιστα θα τον συνέκρινα με έναν παστουρμά που είχα φέρει από την Σμύρνη πριν χρόνια και είχε σχεδόν τα ίδια χαρακτηριστικά. Ισορροπία, άρωμα και ευγένεια. Δεν θα τον βρείτε εύκολα γιατί ακόμη έχει μικρή διανομή αλλά ο μοσχαρίσιος παστουρμάς και ο χοιρινός από ψαρονέφρι είναι δύο εξαιρετικά προϊόντα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε.

Εγώ τον δοκίμασα ποικιλοτρόπως και οφείλω να ομολογήσω πως νοστίμεψε όλα μου τα φαγητά. Έκανε παρέα στην ομελέτα μου, μπήκε ως άρτυμα σε πάστα με κόκκινη σάλτσα, έφτιαξα μια από τις πιο νόστιμες πίτσες μου με παστουρμά ενώ δεν θα μπορούσε να μην μπει και σε μια παστουρμαδόπιτα!

+ Γεύση, ισορροπία, ευγένεια

- διανομή

Copyright 2018-20 by Harry Tzannis | Ελληνικά προϊόντα | Product of the day | Ορλώφ 7, 11741, Κουκάκι, Αθήνα , Greece | 210 9223988

Design by asprimera

  • Product of the day by DELIO
  • Harry's Tzannis LinkedIn