top of page
wix_logo_POD.png

Μουστάρδα με μανταρίνι, Citrus

Όταν η σύγχρονη διατροφή συναντά την παράδοση τότε δεν μπορείς να αδιαφορήσεις. Η Citrus, που φέτος κλείνει 10 χρόνια καθώς ιδρύθηκε το 2008 στη Χίο, έχει ένα ξεκάθαρο concept. Να παράγει σύγχρονα προϊόντα διατροφής που να χρησιμοποιούν τα παραδοσιακά προϊόντα της Χίου και κυρίως το ξακουστό μανταρίνι από τον Κάμπο.

Πέρα από τον πανέμορφο, ιδιόκτητο χώρο καφέ/μουσείο/συσκευαστήριο/κτήμα στον Κάμπο Χίου, που όποιος πάει Χίο πρέπει οπωσδήποτε να τον επισκεφθεί, η Citrus έχει καταφέρει να αξιοποιήσει το τοπικό [ΠΓΕ] χιώτικο μανταρίνι με εξαιρετικό τρόπο.

Το γλυκό φλούδας μανταρινιού έχει σαρώσει τα βραβεία ενώ όλα τα προϊόντα διαθέτουν την ιδιαίτερη φινέτσα του αρωματικού φρούτου.

Νομίζω για πρώτη φορά η εταιρεία προχωρά στη δημιουργία μουστάρδας και ξιδιού βασισμένο στα παραπάνω χαρακτηριστικά. Είχα την τιμή να δοκιμάσω τη μουστάρδα με μανταρίνι, μια πολλή ενδιαφέρουσα πρόταση στο τραπέζι.

Η μουστάρδα με χιώτικο μανταρίνι της Citrus εισαγάγει μια νέα πρωτότυπη γεύση όπου ο πικάντικος χαρακτήρας του σιναπιού συναντά την αρωματική οξύτητα του χιώτικου μανταρινιού. Αυτό έχει ως συνέπεια δύο χαρακτηριστικά. Αφενός την αύξηση της έντασης των αρωμάτων, αφετέρου την προσθήκη αρωματικής πολυπλοκότητας στη μουστάρδα.

Το μανταρίνι είναι παρόν, και μάλιστα ικανοποιητικά, για να δώσει έναν φρουτένιο χαρακτήρα που ξαφνιάζει ευχάριστα το στόμα. Το λάδι τρούφας που περιέχει είναι σαν να μην υπάρχει, και καλά κάνει, αφού δεν είναι αυτός ο σκοπός του αλλά από ότι καταλαβαίνω να ισορροπήσει λίγο την οξύτητα και την πικάντικη αίσθηση της μουστάρδας. Δεν είναι μουστάρδα με λάδι τρούφας. Ίσως βέβαια γι’ αυτό να μπορούσε να αντικατασταθεί με κάτι άλλο πιο οικονομικό.

Σε κάθε περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μια ιδιαίτερη μουστάρδα που σε δύο εφαρμογές της έδωσε τον καλύτερο εαυτό της. Τη δοκίμασα με πράσινη σαλάτα, γραβιέρα και πορτοκάλι όπου τα εσπεριδοειδή ήρθαν και έδεσαν απόλυτα. Στη δεύτερη περίπτωση με burger όπου η οξύτητα από το μανταρίνι και η λιπαρότητα του κρέατος χόρευαν μαζί όλο το βράδυ απογειώνοντας την εμπειρία. Μπιφτέκια, πατάτες και σαλάτες είναι ιδανικοί συνδυασμοί.

+ Μοναδικό, ένταση, γεύση, βολική συσκευασία

- Τρούφα

bottom of page