Σαν Μιχάλη Gold, Ζωζεφίνος

Η γαστρονομική ποικιλομορφία των Κυκλάδων αποτελεί έναν ιδιαίτερα σημαντικό πλούτο της ευρύτερης ελληνικής γαστρονομίας, η οποία υφίσταται ως σύνθεση των τοπικών κουζινών της. Στο ιδιόμορφο, όσο και γοητευτικό, παζλ αυτής της γαστρονομικής περιουσίας η Σύρος κρατά ένα σημαντικό κομμάτι που την τοποθετεί στους πρωταγωνιστές της γεύσης των Κυκλάδων.

Από τα πολυάριθμα προϊόντα της μικροκαμωμένης νήσου ένα που σίγουρα ξεχωρίζει είναι το τυρί Σαν Μιχάλη, ένα από τα 21 ελληνικά Π.Ο.Π. τυριά. Παράγεται αποκλειστικά από αγελαδινό γάλα και μόνο στη Σύρο. Πολλοί το συγκρίνουν με την παρμεζάνα, παραμελώντας με αυτό τον τρόπο την προσωπικότητα αυτού του τυριού αλλά και την ιδιαίτερη γεύση του ως αποτέλεσμα της διατροφής των αγελάδων και της ντόπιας χλωρίδας.

Σήμερα, δοκιμάζω για μια ακόμη φορά το Σαν Μιχάλη 12μηνης ωρίμανσης από το τυροκομείο Ζωζεφίνος, των αδερφών Στέφανου και Κώστα Βακόνδιου. Σκληρό, κίτρινο τυρί, ξηρό με υγρασία 40%, ένα τυρί που θρυμματίζεται εύκολα όπως μία grana την μοναδική ίσως ομοιότητα με μια παρμεζάνα.

Το τυρί είναι έντονα αλμυρό και πικάντικο ενώ η δωδεκάμηνη ωρίμανση δίνει βάθος στις γεύσεις που μένουν ανεξίτηλες στο στόμα. Προσωπικά θεωρώ πως είναι το πιο έντονο ελληνικό τυρί που κάνει τη γλώσσα να μουδιάζει ενώ η επίγευση του κρατά για ώρα. Η ξερική χλωρίδα της Σύρου εντείνει την αίσθηση του πικάντικου σε τέτοιο βαθμό που υπερκαλύπτει τη βουτυρένια γεύση του αγελαδινού γάλακτος. Η συνύπαρξη τους όμως, παράλληλα με την φουντουκένια νότα από την ωρίμανση, δίνουν την εξαιρετική πολυπλοκότητα που κάνει το τυρί μοναδικό.

Το Σαν Μιχάλη δεν είναι ένα εύκολο τυρί, δεν είναι ένα τυρί που κάποιος μπορεί να καταναλώσει σε ποσότητες ούτε ένα τυρί για το καθημερινό τραπέζι. Το Σαν Μιχάλη το απολαμβάνεις, το γεύεσαι και προσπαθείς να ταξιδέψεις στο όμορφο νησί της Σύρου μέσα από τις αιχμές της γεύσης του. Θάλασσα, βότανα, χορτάρι, θυμάρι, γάλα είναι όλα εκεί.

Όποιος προσπαθήσει να βάλει οποιοδήποτε κρασί δίπλα στο Σαν Μιχάλη τον προϊδεάζω πως μάλλον θα αποτύχει! Θέλει εμπειρία. Το Σαν Μιχάλη μόνο του ζητά δυνατό αλκοόλ και γι’ αυτό αγαπά πολύ το τσίπουρο. Είναι ιδανικό για πράσινες σαλάτες και για αρωματικές πάστες ή ριζότο. Αν μπει σε πλατό τυριών καλό θα είναι να καταναλώνεται τελευταίο. Το Σαν Μιχάλη έχει ένταση και προσωπικότητα που απαιτούν σεβασμό.

+ ένταση, χαρακτήρας, μοναδικότητα

- συσκευασία, τιμή

Copyright 2018-20 by Harry Tzannis | Ελληνικά προϊόντα | Product of the day | Ορλώφ 7, 11741, Κουκάκι, Αθήνα , Greece | 210 9223988

Design by asprimera

  • Product of the day by DELIO
  • Harry's Tzannis LinkedIn