top of page
wix_logo_POD.png

Κάπαρη σε άλμη, Τηνιακές Γεύσεις

Ανάμεσα στα σκληρά και σμιλευμένα βράχια των ελληνικών νησιών τα πράσινα ωοειδή φύλλα της κυκλαδίτικης κάπαρης υπενθυμίζουν τη δύναμη για ζωή. Ο μικρός πράσινος ραγοειδής καρπός της κλείνει μέσα του τη θάλασσα και τη γη μαζί. Αυτή η κάπαρη δεν μοιάζει με καμιά άλλη και η γεύση της μένει χαραγμένη για πάντα ως γευστική μνήμη.

Σε συνέχεια του πρόσφατου ταξιδιού μου στην Τήνο, τα λάφυρα από το νησί χρησιμεύουν για να διατηρήσουν τους δεσμούς μου με αυτό και να μου χαρίσουν στιγμές γαστρονομικής ευτυχίας πίσω στην καθημερινότητα. Ένα από τα πολύτιμα «λάφυρα» ήταν το μικρό βαζάκι Τηνιακής κάπαρης από τις Τηνιακές Γεύσεις της Μαρίας Βιδάλη.

Η αρωματική δύναμη του καρπού δίνει τα πρώτα δείγματα αμέσως μόλις ανοίξει το καπάκι. Ένταση και αρώματα ξεχύνονται μεμιάς για να πιστοποιήσουν πως στο εσωτερικό υπάρχει νόημα.

Η κάπαρη σε άλμη δίνει μια έντονα αλμυρή γεύση στην αρχή που συνοδεύεται από μια γοητευτική οξύτητα. Η μαλακιά σάρκα της κάπαρης αφήνει στο στόμα έναν βοτανικό τόνο με την αίσθηση της θάλασσας παρούσα. Η μεγάλη έκπληξη έρχεται αμέσως μετά, όταν μια γλυκιά γεύση αναδύεται από το εσωτερικό και κρατά μέχρι την επίγευση. Αυτή λοιπόν η γλυκόξινη γεύση σε συνδυασμό με την αλμύρα, αν και δεν γνωρίζω τους βαθμούς του γλουταμινικού οξέως, θεωρώ πως είναι καθαρό umami που δύσκολα συναντάς σε άλλους καρπούς κάπαρης, πόσο μάλλον στην καλλιεργημένη κάπαρη εκ Τουρκίας.

Η κάπαρη της Τήνου διαθέτει εξαιρετικά γευστικά χαρακτηριστικά ιδανικά για καλοκαιρινές σαλάτες. Η κάπαρη λειτουργεί ως άρτυμα δίνοντας νοστιμιά σε πολλά φαγητά όπως μια πάστα με κάπαρη και λιαστή τομάτα ή μια ομελέτα. Από τους πιο δυνατούς μεζέδες που δοκίμασα είναι οι καπαροκεφτέδες, μια πρωτότυπη και εντυπωσιακή συνταγή ειδικά για συνοδεία τσίπουρου.

+ Ένταση, γεύση

- Συσκευασία, διανομή

bottom of page