top of page
wix_logo_POD.png

Ρετσέλι σύκου, Kumilio

Το ρέτσελι σύκου αποτελεί μια παλιά και ξεχασμένη συνταγή του Πόντου όπου τα σύκα μαγειρευόταν με πετιμέζι τόσο για να αξιοποιηθούν όσο και για να συντηρηθούν καλύτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το πετιμέζι και το σύκο είχαν σχεδόν ταυτόχρονη παραγωγή καθώς η συγκομιδή του σύκου κορυφώνεται τον Σεπτέμβρη, εποχή επίσης του μούστου και του πετιμεζιού.

Η οικοτεχνία της οικογένειας Λάμπρου με διακριτικό τίτλο Kumilio και έδρα το Καδί της Εύβοιας, παράγει από το 2015 τα γνωστά σύκα Κύμης, μια ιδιαίτερη ποικιλία που χαρακτηρίζεται για το πλούσιο άρωμα της. Πιο γνωστό προϊόν είναι τα ξερά σύκα Κύμης σε ασκάδες, δηλαδή σύκα που ξεραίνονται στον ήλιο αφού ανοιχθούν και κολλήσουν ανά δύο.

Το kumilio αποφάσισε να αναβιώσει την παλιά ποντιακή συνταγή του γλυκού σύκου με πετιμέζι, μια συνταγή που πρέπει να σημειώσω πως έγινε αρκετά δημοφιλής και στην κεντρική Ελλάδα. Αποφάσισαν λοιπόν να δημιουργήσουν το ρετσέλι με σύκα Κύμης και να προσθέσουν σε αυτό συκόμελο αντί για πετιμέζι. Το καρύδι, τα φύλλα δάφνης και λίγο λεμόνι έρχονται να συμπληρώσουν τη συνταγή που αν και δεν περιέχει καθόλου ζάχαρη είναι ένα αρκετά γλυκό έδεσμα.

Το σύκο Κύμης διατηρεί τα αρώματα του, και αυτό είναι ένα μοναδικό πλεονέκτημα καθώς στο παραδοσιακό ρετσέλι πρωταγωνιστής ήταν το πετιμέζι. Εδώ το σύκο συνεχίζει να έχει γεύση παρά τη βαριά και γλυκιά επίδραση του συκόμελου. Είναι ένα βαρύ γλυκό καθώς ένα και μόνο σύκο αρκεί για να διατηρήσει μια γλυκιά καραμελένια επίγευση για ώρες. Πρόκειται όμως για το καλύτερο ρετσέλι που έχω δοκιμάσει ως σήμερα.

Λίγο από ζουμί καθώς και ένα σύκο βάζω στο γιαούρτι μου ενώ ταιριάζει μαγικά με πολύ αλμυρά και δυνατά κίτρινα τυριά όπως για παράδειγμα το Σαν Μιχάλη της Σύρου. Αν είστε τολμηροί δοκιμάστε να γαρνίρετε μια πράσινη σαλάτα και να συνοδεύσετε ένα κομμάτι καλοψημένης και ζουμερής γαλοπούλας.

+ Δυνατή γεύση, συσκευασία, ποιότητα

- Δυνατή γεύση

bottom of page