Παλαιωμένο τσίπουρο, Σπυρόπουλου

Το τσίπουρο τα τελευταία χρόνια, και παρά τις αντίξοες συνθήκες, έχει κάνει ένα ποιοτικό άλμα στη γεύση που εξαργυρώνεται πλέον από τις πολλές και καλές ετικέτες που κυκλοφορούν. Τόσο το παραδοσιακό τσίπουρο όσο και το παλαιωμένο προσφέρονται σε ποικιλία αρωμάτων, ποικιλιών και τύπων. Στην κατηγορία των παλαιωμένων, ένα τσίπουρο που σίγουρα ξεχωρίζει είναι το τσίπουρο Σπυρόπουλου.

Η οικογένεια Σπυρόπουλου, μια παραδοσιακά οινική οικογένεια ζει και δραστηριοποιείται στην περιοχή του Αλιβερίου, στην Εύβοια. Τα τελευταία χρόνια αποστάζει και τυποποιεί ένα εξαιρετικό τσίπουρο που στην παλαιωμένη του εκδοχή αποτελεί ένα γευστικό διαμαντάκι στην πληθώρα των ελληνικών αποσταγμάτων που κυκλοφορεί.

Αν και σε μία μη παραδοσιακή περιοχή τσίπουρου εντούτοις, η καλή πρώτη ύλη και η τεχνογνωσία του Σταύρου Σπυρόπουλου έδωσε εξαιρετικά αποτελέσματα στο μπουκάλι.

Σήμερα, η δεύτερη γενιά, ή καλύτερα η Οικογένεια Σπυρόπουλου υπό τις οδηγίες του Φώτη και της Αγγελικής οδηγούν το αποστακτήριο με ασφαλή τρόπο παραδίδοντας γευστικές εμπειρίες. Η oικογένεια χρησιμοποιεί, φρέσκα και άριστης ποιότητας, στέμφυλα της ποικιλίας Σαββατιανό, από επιλεγμένους αμπελώνες της Εύβοιας και της Βοιωτίας.

Η άμεση μεταφορά της σταφυλομάζας στο οινοποιείο-αποσταγματοποιείο, η απομάκρυνση των κουκουτσιών, η ζύμωση σε ελεγχόμενες θερμοκρασίες και αναερόβιες συνθήκες, και η απόσταξη αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ζύμωσης, είναι σημεία κλειδιά για την δημιουργία ενός εξαιρετικού αποστάγματος. Η παλαίωση γίνεται σε γαλλικά και αμερικάνικα δρύινα βαρέλια για 12 μήνες, ενώ αμέσως μετά το απόσταγμα επιστρέφει για ξεκούραση στις δεξαμενές.

Το βαθύ μελί του χρώμα και η διαύγεια του παλαιωμένου τσίπουρου σε συνδυασμό με το όμορφο μπουκάλι αποτελούν την πρώτη ελκυστική εικόνα που σου γνέφει να βιαστείς να ανοίξεις το πώμα. Τα εξαιρετικά αρώματα εσπεριδοειδών και βανίλιας είναι αυτά που σε παρακινούν να το βάλεις στο στόμα. Εκεί, οι έντονες γεύσεις εσπεριδοειδών, δίνουν τη θέση τους στα μπαχαρικά και τη βανίλια, ακολουθεί η καραμέλα ενώ στο τέλος η σοκολάτα έρχεται να επισφραγίσει τη μακρά και ηδονιστική επίγευση ενός αξιόλογου αποστάγματος. Οι αλκοολικοί βαθμοί [40%] είναι εδώ για να δώσουν ένταση και γλυκύτητα χωρίς να είναι επιθετικοί. Το απόσταγμα είναι βελούδινο χωρίς να του λείπει η ένταση ενώ τα αρώματα διαδέχονται το ένα το άλλο με απόλυτη αρμονία.

Απολαύστε το σκέτο στους 16 -20 C, ή με ένα παγάκι ενώ συνδυάζεται υπέροχα με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, πικρή σοκολάτα, πλούσια λιπαρά τυριά και αυγοτάραχο.

+ Γεύση, ποιότητα, ένταση, τιμή

-

Copyright 2018-20 by Harry Tzannis | Ελληνικά προϊόντα | Product of the day | Ορλώφ 7, 11741, Κουκάκι, Αθήνα , Greece | 210 9223988

Design by asprimera

  • Product of the day by DELIO
  • Harry's Tzannis LinkedIn