top of page
wix_logo_POD.png

Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο, Αlpha to Omega

Η παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα βελτιώνεται συνεχώς καθώς όλο και περισσότεροι παραγωγοί υιοθετούν πλέον σύγχρονες και κατάλληλες πρακτικές παραγωγής από τον ελαιώνα ως το ράφι. Ως τρίτη παραγωγός χώρα στον κόσμο και πρώτη σε κατανάλωση ελαιολάδου, βρισκόμασταν παγιδευμένοι μεταξύ μιας ευχής και μιας κατάρας. Από την μια έχουμε την τύχη να διαθέτουμε εν δυνάμει μεγάλες ποσότητες εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, από την άλλη οι κακές πρακτικές που ακολουθούσαμε επί δεκαετίες, εγκλώβιζαν το ελαιόλαδο μας σε χαμηλής αξίας συναλλαγές. Πεπεισμένοι πως γνωρίζαμε τα πάντα, κακοποιούσαμε ένα πολύτιμο αγαθό καταδικάζοντας το να ζει σε τενεκέ.

Η συζήτηση είναι μεγάλη και καλό είναι να γίνει κάποια στιγμή για το καλό του τόπου όμως τώρα αξίζει να επικεντρωθούμε στην προσπάθεια νέων παραγωγών που αποφάσισαν να ξαναμάθουν την αλφαβήτα του ελαιολάδου από την αρχή.

Η Alpha to Omega είναι μια εταιρεία στην Μεσσηνία που, αφού έμαθε καλά την αλφαβήτα, αποφάσισε να ακολουθήσει τα σωστά βήματα από την αρχή έως το τέλος, από τον Ελαιώνα μέχρι το ράφι, από το άλφα έως το ωμέγα. Το αποτέλεσμα είναι πως το ελαιόλαδο της πολύ γρήγορα βρήκε τη θέση του στους διαγωνισμούς ελαιολάδου, κερδίζοντας διακρίσεις με πιο πρόσφατο το χρυσό μετάλλιο στον έγκριτο διαγωνισμό ATHENA IOOC 2018 στα τέλη Απριλίου. Οι διακρίσεις πιστοποιούν αρχικά την ποιότητα του ελαιολάδου λίγο πριν αρχίσει και ο αγώνας για τις αγορές του κόσμου.

Πρόκειται για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από Κορωνέικη ποικιλία που παράγεται στη Μεσσηνία, πρώιμης συγκομιδής και αποκλειστικά από μηχανικές μεθόδους. Έντονο φρουτώδες με χαρακτηριστικά πράσινων φύλλων, βοτάνων και αγκινάρας, ικανοποιητικό πικρό και έντονο πικάντικο που πραγματικά ξεσήκωσε το λαιμό μου για αρκετή ώρα. Αν και δείγμα εξαιρετικής ποιότητας, το πικάντικο που δοκίμασα ίσως ξενίσει το απροετοίμαστο ελληνικό κοινό.

Είναι χαρακτηριστική και παράλληλα καινοτόμα για την Ελλάδα η αναγραφή ακριβώς αυτού του γευστικού προφίλ στο πίσω μέρος της συσκευασίας, που ενημερώνει με κατανοητό τρόπο τον καταναλωτή για το περιεχόμενο της συσκευασίας.

Πρόκειται ξεκάθαρα για εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο φινιρίσματος που κατά την άποψη μου ταιριάζει σε σαλάτες με άγρια χόρτα ή ρόκα ή αρμυρίκια, αγαπά πολύ την ωμή τομάτα και την κάπαρη, αλλά όχι μια τυπική χωριάτικη, το δοκίμασα σε cheviche και πραγματικά έδωσε πόντους, ενώ και σε πικάντικα πιάτα προσδίδει άρωμα και ένταση.

+ Γεύση, ποιότητα, ένταση

- διανομή, πικάντικο (;)

bottom of page