top of page
wix_logo_POD.png

Πιπεράτο κεφαλοτύρι Ίου, Διασέλι

Το πανέμορφο νησί της Ίου, πλάι στη φυσική ομορφιά του κυκλαδίτικου τοπίου έχει να επιδείξει και μια σειρά τοπικών προϊόντων που αξίζουν την προσοχή μας. Στην κορυφή αυτών βρίσκονται τα τοπικά τυριά που κατά τη γνώμη μου αποτελούν τον μικρό θησαυρό του νησιού.

Είχα την τύχη να δοκιμάσω όλη τη σειρά τυριών που παράγουν τα τυροκομεία της Ίου και πραγματικά οι γεύσεις ξεπέρασαν τις προσδοκίες μου καθώς σημείωσα έναν κοινό παρονομαστή. Φινετσάτα αρώματα ακόμη και στα πιο δυνατά τυριά.

Σήμερα, παρουσιάζω ένα κατά τη γνώμη εξαιρετικό τυρί από το τυροκομείο Ίου - Διασέλι, που βρίσκεται δίπλα στη φάρμα με τα ζώα της οικογένειας του τυροκόμου Δημήτρη Χάρου. Ακολουθώντας την παράδοση του τόπου του, ήδη από την εποχή που η τυροκόμηση γινόταν σε καζάνι με φωτιά, σήμερα διαθέτει ένα σύγχρονο και πιστοποιημένο τυροκομείο.

Το πιπεράτο κεφαλοτύρι από αιγοπρόβειο γάλα είναι ένα τυρί με προσωπικότητα και δύναμη ισάξια ιταλικών τυριών. Πρόκειται για ένα σκληρό, κίτρινο τυρί με μαύρο πιπέρι, 37% υγρασία, 28% λιπαρά επί ξηρού και υφή που μοιάζει με της παρμεζάνας. Αρκετά αρωματικό στη μύτη χωρίς να είναι πολύ έντονο, όταν όμως μπαίνει στο στόμα τότε κανείς καταλαβαίνει την αξία της τυροκόμησης, έντονα αρώματα χόρτου και γάλακτος, ελαφριά πιπεράτη αίσθηση που διαρκεί, καθώς η γλυκιά πρώτη γεύση μετατρέπεται σιγά σιγά σε πικάντικη απόλαυση, με μακριά επίγευση αλμυρών ξηρών καρπών.

Αν και είναι δύσκολο, χωρίς να το δοκιμάσει κάποιος, εντούτοις όμως ελπίζω να γίνεται κατανοητή μέσω του γραπτού λόγου η εξαιρετική πολυπλοκότητα αυτού του τυριού και η φινετσάτη εξέλιξη των γεύσεων στο στόμα.

Πρόκειται για ένα τυρί που αξίζει κανείς να το δοκιμάζει μόνο του, σε ένα πλατό ελληνικών τυριών ίσως, χωρίς άλλα συνοδευτικά καθώς έχει «αυτόφωτο» γευστικό χαρακτήρα. Θα ήθελα πολύ να δοκιμάσω αυτό το τυρί με ένα Reisling καθώς νιώθω πως θα ήταν τέλειος συνδυασμός, αλλά δεν τα κατάφερα. Το δοκίμασα όμως σε μια μπρουσκέτα με τομάτα, λούζα Σύρου, ελαιόλαδο και ρίγανη και γνώρισα τον παράδεισο.

+ Άρωμα, γεύση, επίγευση, υφή, πολυπλοκότητα

- Δυσεύρετο, μέτρια ετικέτα

bottom of page