top of page
wix_logo_POD.png

Άλειμμα πιπεριάς με αντσούγια, Voras flavors

Η κόκκινη πιπεριά για τη Βόρεια Ελλάδα είναι ότι και το ελαιόλαδο για την Καλαμάτα. Βρίσκεται παντού και σε διάφορες μορφές και συνταγές από φρέσκια, ψητή, βρασμένη, ολόκληρη, ψιλοκομμένη ή και αλοιφή.

Η οικογένεια Σφέτκου, το 2014 ίδρυσε στη Θεσσαλονίκη την εταιρεία Voras Flavors με σκοπό να εκμεταλλευτεί τις πρώτες ύλες που παρήγαγε η ίδια στη Μακεδονία και να αξιοποιήσει πατροπαράδοτες συνταγές σε συνεργασία, και με πρώτες ύλες από άλλους παραγωγούς. Δανείζεται το όνομά της από την οροσειρά του Βόρα, τρίτη μεγαλύτερη στην Ελλάδα με ψηλότερη κορυφή το όρος Καϊμακτσαλάν, και βρίσκεται στα σύνορα με την FYROM.

Από τη σειρά με τα αλείμματα της Voras Flavors, ξεχώρισα αυτό με κόκκινη πιπεριά και αντσούγιες που τράβηξε την προσοχή μου λόγω των συστατικών καθώς ήθελα να δω πως συνδυάζεται η κόκκινη πιπεριά της Μακεδονίας με το ψάρι. Η προσθήκη τομάτας και πάπρικας δίνουν οξύτητα και βάθος, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σώμα, η πιπεριά αρωματική και η αντσούγια χαρακτήρα αλλά δεν είναι έντονη.

Πρόκειται για αρκετά αρωματική στη μύτη σάλτσα και αρκετά γεμάτη στο στόμα ενώ η προσθήκη γλυκάνισου την τοποθετεί αυτόματα ως συνοδευτικού ούζου, κάτι που θεωρώ πως την περιορίζει καθώς θα μπορούσε και χωρίς αυτό.

Σε κάθε περίπτωση είναι μια γεμάτη σάλτσα, ιδανική για όσπρια και ειδικά ρεβίθια στο φούρνο, σίγουρα ταιριάζει με πάστα, δίπλα σε μπιφτέκια σχάρας στέκεται μια χαρά λόγω της καπνιστής επίγευσης της, ενώ φαντάζομαι και οι τηγανητοί κεφτέδες θα ήταν μούρλια με αυτό το άλειμμα και ένα ποτήρι ούζο.

+ Γεμάτη γεύση, πολυπλοκότητα και βάθος

- Ο γλυκάνισος είναι περιοριστικός καθώς η σάλτσα έχει περισσότερες δυνατότητες συνδυασμών χωρίς αυτόν

bottom of page