top of page
wix_logo_POD.png

Μπίρα Saison, Asylum

Η κατηγορία saison στην Ελλάδα δεν είναι αρκετά διαδεδομένη, εδώ όμως έχουμε μια από τις καλύτερες εκδοχές της και μάλιστα ελληνικής παραγωγής. Η μικροζυθοποιία Asylum ιδρύθηκε στις αρχές του 2017 με στόχο να παρουσιάσει στην ελληνική αγορά μια σειρά από μπίρες υψηλών προδιαγραφών και γευστικής αρτιότητας. Πρόκειται για μια μικροζυθοποιία της φιλοσοφίας nomad brewery χωρίς δηλαδή κάποιο τοπικό χαρακτήρα αλλά με σαφή προσδιορισμό στο στιλ ζυθοποίησης.

Η πρώτη μπίρα της σειράς είναι μια μπίρα τύπου saison δηλαδή ελαφριά, αρωματική ώστε να ξεδιψά και ταυτόχρονα να συνοδεύει φαγητό. Είναι ξανθιά μπίρα με έντονο πορτοκαλί χρώμα, αφιλτράριστη και απαστερίωτη, ελαφρώς θολή με άρωμα και γεύση φρούτων, αισθητή πολυπλοκότητα, ελαφρώς ξηρή, με πικάντικη επίγευση. Η γεύση της είναι γεμάτη τα εξωτικά φρούτα να έρχονται από την αρχή, μετά ροδάκινο και στο τέλος γεύσεις δημητριακών με ελαφριά πικράδα.

Πριν από μερικούς αιώνες στη Βαλλονία, δηλαδή τη γαλλόφωνη περιοχή του Βελγίου, τους ψυχρούς μήνες του χειμώνα οι χωρικοί ετοίμαζαν τις μπίρες του καλοκαιριού. Οι χαμηλές θερμοκρασίες βοηθούσαν πολύ σε μια εποχή όπου τα ψυγεία ήταν άγνωστα. Ζυθοποιούσαν μπίρες τύπου pale ale σε μια πιο artisanal λογική όπου κάθε φάρμα είχε τη δική της συνταγή. Ελαφριές, χαμηλόβαθμες, πλούσια αρωματικές μπίρες, ελαφρώς πικάντικες και αρκετά δροσιστικές, οι μπίρες saison προοριζόταν για τα απαιτητικά καλοκαίρια στις φάρμες με τους εποχιακούς εργάτες «saisonniers», από όπου πήραν και το όνομά τους. Τις ζεστές μέρες τα μεσημέρια, τα σκαμμένα τους πρόσωπα δροσιζόταν από την ευεργετική επίδραση της αρωματικής saison που παρήγαγε η φάρμα στην οποία δούλευαν.

Σήμερα, οι μπίρες τύπου saison είναι ευκολόπιοτες με περισσότερους βαθμούς, εξίσου πλούσια αρώματα φρούτων, πικάντικες με ελαφριά πικράδα για να συνοδεύουν εξαιρετικά τα περισσότερα πιάτα.

Η Asylum saison ταιριάζει πολύ με θαλασσινούς μεζέδες, δεν λέει όχι στα λαδερά φαγητά, είναι εξαιρετική δίπλα σε γεμιστά ενώ και με λευκά κρέατα συμπεριφέρεται ως κυρία.

+ Εξαιρετική γεύση, όμορφη συσκευασία, εύκολη στο συνδυασμό της

- Μικρή παραγωγή, μικρή διανομή

bottom of page