Balcony, με δύναμη από το Κουκάκι
To εστιατόριο Balcony στο Κουκάκι εμπλουτίζει την γαστρονομική του πρόταση και πραγματοποιεί μια προσεκτική και ουσιώδη μεταμόρφωση ως ιδανικός προορισμός, σε μια κατεξοχήν τουριστική περιοχή.  Αν και συνειδητά απέχω από την κριτική εστιατορίων και μπαρ, εντούτοις, ως ουσιαστικός παρατηρητής της εξέλιξης στην ελληνική γαστρονομία, διατηρώ τα αντανακλαστικά μου σε εγρήγορση όταν πρόκειται να μελετήσω το dna μιας προσπάθειας.

Η γειτνίαση μου με το συγκεκριμένο εστιατόριο μου δίνει το πλεονέκτημα της προσεκτικής παρατήρησης ενός επιχειρηματικού πλάνου σε μια δύσκολη περιοχή όπως το Κουκάκι. Αρκεί να αναλογιστούμε τη γαστρονομική πρόταση, μέχρι και πριν λίγα χρόνια, της περιοχής της Πλάκας που διαμορφώθηκε εξ’ ολοκλήρου από την τουριστική κίνηση της περιοχής. Στην ίδια ακριβώς παγίδα πορευόταν και το Κουκάκι καθώς η ανάπτυξη του airbnb διαμόρφωσε ένα ετερόκλητο μαζικό τουριστικό ρεύμα.

Στο κέντρο των εξελίξεων, ακριβώς πίσω από το Μουσείο, σε ένα εμβληματικό σταυροδρόμι όπου ενώνονται η Φαλήρου, η Δημητρακοπούλου και η Βεΐκου με την Χατζηχρήστου και τη Μακρυγιάννη, πριν από δύο χρόνια περίπου το Βalcony ήρθε να προστεθεί στις λιγοστές αξιόλογες γαστρονομικές προτάσεις της περιοχής παρουσιάζοντας μια προσιτή αλλά και εκλεπτυσμένη ελληνική κουζίνα. Το στοίχημα δύσκολο καθώς το ξεκάθαρο τουριστικό προφίλ της περιοχής δύσκολα θα μπορούσε να υποστηρίξει μια τέτοια προσπάθεια.

 

Τη δύσκολη αποστολή ανέλαβε ο διακεκριμένος και βαθύς γνώστης της ελληνικής κουζίνας αλλά και της εστιατορικής τέχνης, executive chef Νίκος Φωτιάδης που έθεσε από την αρχή ψηλά τον γαστρονομικό πήχη διαμορφώνοντας έναν ξεκάθαρο γευστικό χαρακτήρα. Με μια ομάδα υπό, τον επίσης αξιόλογο, chef Θανάση Ανδριτσόπουλο το Balcony παρουσίασε ένα ελκυστικό concept που ανταποκρίθηκε πλήρως στο σκοπό του κερδίζοντας το στοίχημα από την αρχή. Γεύση, ελληνικότητα, ποιότητα, φιλοξενία όλα σε ισορροπία που το ξεχώρισαν αμέσως από τις προτάσεις λαδερού μουσακά και φορτωμένων γεμιστών της περιοχής.

 

Χαρακτήρισα το Balcony τότε ως ένα από τα πιο «τίμια» εστιατόρια της Αθήνας, ένα εστιατόριο που δεν προσποιείται κάτι που δεν είναι αλλά και που τιμά τα χρήματα που ξοδεύει ο πελάτης. Στη συνέχεια, ο chef Θανάσης Ανδριτσόπουλος μεταβίβασε τη σκυτάλη στον chef Σίμο Τριανταφύλλου που διατήρησε στο ακέραιο τον χαρακτήρα ενώ εμπλούτισε το dna του εστιατορίου, με τις δικές του γαστρονομικές προτάσεις. Η εμπειρία και η βαθιά γνώση του executive chef Νίκου Φωτιάδη λειτούργησε ως καταλυτικός παράγοντας συνοχής και εγγύησης του αρχικού πλάνου.

Κρύα σούπα αρακά με καπνιστό χέλι

Αρνί καρπάτσιο

Αθηναϊκή σαλάτα με μπλε καβούρι

Χτένια αλά πολίτα

Ριζότο με μπλε καβούρι

Από σήμερα, το Balcony αλλάζει σελίδα καθώς ο Νίκος Φωτιάδης παραδίδει μια σημαντική κληρονομιά και ευθύνη στη νέα αξιόλογη γενιά των Ελλήνων μαγείρων. Ο chef Βασίλης Ρούσσος, με θητεία σε αρκετά πόστα αξιόλογων εστιατορίων, παρά το μικρό της ηλικίας του, αναλαμβάνει τη θέση του στην κουζίνα του Balcony έχοντας ως ευθύνη να συνεχίσει το έργο του καταξιωμένου chef Νίκου Φωτιάδη προσθέτοντας σε αυτό, τη φρεσκάδα και τη φαντασία της γενιάς του. Σημαντικό εφόδιο σε αυτό η πρότερη θητεία του στην ομάδα του Έκτορα Μποτρίνι, υπό τον αγαπημένο chef Τάσο Στεφάτο αλλά και το πέρασμα του από το Cavo Tagoo της Μυκόνου.

 

Ο Βασίλης Ρούσσος λοιπόν είναι εδώ και λέω με βεβαιότητα πως το όνομα του θα το ακούμε όλο και πιο συχνά στο μέλλον. Είχα την τύχη να δοκιμάσω τα πρώτα δείγματα από το νέο μενού που είναι πλέον διαθέσιμο και έχω να πω πως στο dna του Balcony εγγράφεται πλέον πέρα από την «τιμιότητα» και η φινέτσα και έχω ως αποδεικτικά στοιχεία τα εξής:

Καλωσόρισμα με κρύα σούπα αρακά, καπνιστό χέλι, λάδι αρωματισμένο με σαλάμι Λευκάδας, lime και δυόσμο όπου ο chef ξεδιπλώνει σχεδόν επιδεικτικά το ταλέντο του να ισορροπεί την πολυπλοκότητα παρουσιάζοντας αρμονία. Χαμογελώ ευχαριστημένος καθώς δέχομαι τη πρόκληση και ανυπομονώ για τη συνέχεια.

 

Ακολουθεί το αρνί καρπάτσιο με αγιολί πατάτας φούρνου, καρότο τουρσί και μαύρο σκόρδο. Η ισορροπία συνεχίζεται πάνω σε τεντωμένο σκοινί καθώς ο έντονος χαρακτήρας του αρνιού, το άρωμα και η λιπαρότητα του κοντράρονται με τις επικίνδυνες οξύτητες της σάλτσας και του καρότου και όμως το πιάτο δημιουργεί αμέσως την ήρεμη αίσθηση της απόλαυσης της γεύσης. Πρόκειται για ένα πιάτο που θα πρότεινα σε όλους να το δοκιμάσουν, είναι μια αποκάλυψη, μια εξαιρετική χρήση του αρνιού. Βέβαια, σημαντικό σύμμαχο για αυτό το πιάτο βρήκε ο chef στα εξαιρετικής ποιότητας κρέατα της Metropolitan Foods.

Ακολουθούν δύο ακόμη εξαιρετικά πιάτα όπως η Αθηναϊκή σαλάτα με μπλε καβούρι και τα χτένια αλά πολίτα με αγκινάρα, άνιθο και αφρό γλυκολέμονου όπου πλέον ο παρονομαστής είναι ξεκάθαρος, αρμονία και φινέτσα. 

 

Σαλάτα με λαχανίδες, ξινόμηλο, κράνα, φιλέτο πορτοκαλιού, γραβιέρα και κολοκυθόσπορο την προτείνω ανεπιφύλακτα, ριζότο με μπλε καβούρι, λαχανίδες και σέσκουλα, αν και θέλει λίγη δουλίτσα ακόμη στο χύλωμα είναι μια εξαιρετικά νόστιμη γεύση.

 

Τέλος, ένα ακόμη νέο πιάτο που μιλάει απευθείας στον ουρανίσκο είναι το αρνάκι με τσιγαριαστά χόρτα και νιόκι τραχανά και γραβιέρας.

 

Από τα νέα γλυκά ξεχωρίζω αμέσως τη γαλατόπιτα με παγωτό βανίλια, γύρη και κραμπλ από καμένο γάλα ενώ και η εκδοχή της πάβλοβα έχει ενδιαφέρον.

Το Balcony διαθέτει μια τίμια λίστα ελληνικών κρασιών, προσεκτικά επιλεγμένων να ταιριάζουν στην κουζίνα και δεν θα περιγράψω καθόλου την προσιτή φιλοξενία και το υπέροχο μπαλκόνι του εστιατορίου.

Θεωρώ λοιπόν πως το Balcony πλέον κερδίζει το στοίχημα της γεύσης σε μια δύσκολη περιοχή όπου τόσο οι τουρίστες όσο και οι ντόπιοι πελάτες απολαμβάνουν προσιτές και νόστιμες γεύσεις ενώ ο Βασίλης Ρούσσος τοποθετεί το όνομά του επάξια στη νέα γενιά των Ελλήνων chef που θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια.

Tip 01 

Ζητήστε από τους υπεύθυνους του καταστήματος να σας προτείνουν κρασί, ξέρουν καλά τη δουλειά τους.

Tip 02 

Η πολιτική του καταστήματος είναι τέτοια που το κόστος ανά άτομο μπορεί να κυμανθεί από 30 έως 70 ευρώ το άτομο με κρασί χωρίς να γίνουν εκπτώσεις στην ποιότητα ή τη γεύση. Μέσος όρος είναι τα 45 ευρώ

Tip 03

Υπάρχουν πολλά νέα παιδιά που παράγουν γαστρονομία ο καθένας στον τομέα του και με τον τρόπο του. Αυτά τα παιδιά δεν ακούγονται, δεν κάνουν πολλή φασαρία και προσπαθούν να ισορροπήσουν στο σύγχρονο lifestyle όπου η μαγειρική τέχνη παλεύει με τη δημοφιλία. Υπάρχουν αρκετοί…

Σημειώστε τα παρακάτω ονόματα: Βασίλης Ρούσσος, Άγγελος Ανδριανάκης, Τζο Ντούβλης, Σπύρος Αρτελάρης, Στέλιος Αρακάς, Νίκος Μαυροκώστας και ψάξτε τους.          

Balcony
Σούπα αρακά
Αρνί καρπάτσιο
Λημνιώνα Ζαφειράκη
Αθηναϊκή σαλάτα
Χτένια αλά πολίτα
Ergo, Λαντίδη
Λαχανίδες σαλάτα
Ριζότο μπλε καβουριού
Δάφνιος, Δουλουφάκη
Αρνί με τσιγαριαστά χόρτα
Γουμένισσα, Χατζηβαρύτη
Γαλατόπιτα
Πάβλοβα

Copyright 2018-20 by Harry Tzannis | Ελληνικά προϊόντα | Product of the day | Ορλώφ 7, 11741, Κουκάκι, Αθήνα , Greece | 210 9223988

Design by asprimera

  • Product of the day by DELIO
  • Harry's Tzannis LinkedIn